вторник, 15 ноября 2016 г.

МОЯ БАТЬКІВЩИНА ТАМ, ДЕ МОЯ БІБЛІОТЕКА
(флеш моб)

Мета. Здійснити віртуальну подорож бібліотеками світу, ознайомити учнів із різними видами бібліотек, їх фондосховищами, виховувати шанобливе ставлення до надбань духовної культури людства.
Обладнання. Карта Світу, зображення відомих бібліотек, виставка книг: «Даруємо людям мудрість книг»; бейджики з написами «піар-менеджер»; «історики», «книгознавці», «архітектори», «бібліомани»; мультимедійні засоби навчання, відеосюжети: «Найбільші бібліотеки світу», «20 найкрасивіших бібліотек світу», «Видатні постаті в історії бібліотечної справи».
Форма проведення. Флеш моб. (Попередньо група була поділена  на групи, кожна з яких працювала в таких напрямках: 1 група (історики – досліджувала історію найдавніших бібліотек світу; 2 група (книгознавці) – займалася вивченням фондів найбільших книгозбірень; 3 група (архітектори) – оцінювала найоригінальніші будівлі бібліотек; 4 група (бібліомани) – відшукувала цікаві факти про діяльність найбільш відомих меценатів і сподвижників бібліотечної справи).

Хід флешмобу
Ведуча:
Книги – життя і мудрості перлинки,
І рідне щось, і знане, й незбагненне…
Збираємо знання ми по краплинці,
 Що із книжок рядком біжать до мене.
Мудрець із книги день свій починає
На самотині з ним мовчать уста,
Ніби в струмочку він знання черпає –
Ось де початок, суть його єства.
Іду й дивлюсь, як люд спішить шумливий
Повз блиск вітрин, повз воду і вогонь,
А рясний ранок промінцем квапливим
Вже подає тепло своїх долонь.
І просить: люди, поверніть до ранку
Не в бари і не в сутінь дискотек,
Йдіть до книжок, до пізнання світанку
Спішіть усі у храм бібліотек
М. Пилипчук
Учень 1. Ось і ми з вами, прислухавшись до заклику автора вірша, поспішимо здійснити подорож найвідомішими бібліотеками світу. Люди завжди цінували книги і берегли їх як найдорогоцінніші скарби. Без книг життя неможливе. Значить, неможливе воно і без бібліотек. Значення бібліотек в історії світової культури величезне. «Притулки розуму», «аптеки для душі», «будинки мудрості», «книгозберігаючі палати», «храми літератури» – так називали бібліотеки в різні часи і в різних країнах.
Бібліотеки почали створювати ще здавна. Люди практично відразу зрозуміли цінність записаної інформації, необхідність її збереження і відтворення. Таблички, сувої, папіруси, книги – це все було способом зберігати знання. Правда, розкидані по всьому світу, без обліку та забезпечення збереження всі ці знання були марні. Поступове накопичення документів, літературних творів привело до виникнення спеціалізованих закладів – бібліотек. За визначенням тлумачного словника, бібліотека – це установа, культурно - освітній заклад, де зберігаються та видаються книги, журнали та ін., а також здійснюється популяризація і пропаганда літературних творів. Але для нас це визначення не може бути повним, адже не можна не зважати на те, що саме бібліотека і її літературні шедеври надихають, виховують, розвивають у людині всі найкращі почуття, любов, розуміння духовного зв’язку з минулим та майбутнім. Перед нами постала проблема, куди ж ми можемо здійснити свою подорож, адже у світі безліч бібліотек і всі вони заслуговують на увагу. За допомогою ми звернулися до професіоналів у цьому напрямку - це туристична агенція «Навколо світу», яка запропонувала нам найцікавіші, на їх думку, світові книгозбірні. Отже, слово надається піар-менеджерам туристичної агенції «Навколо світу».
Слайд 1. Агенція «Навколо світу» пропонує:
Учень 2.(піар-менеджер): Якщо ви цікавитеся шедеврами світової літературної спадщини, бажаєте на власні очі побачити таїнство бібліотечних книгосховищ, відвідати найстаріші, найбільші та найцікавіші бібліотеки світу - тоді саме для вас і виключно для вас ексклюзивні тури до Лондона, Вашингтона, Берліна, Пекіна, Києва пропонує лідер туристичного бізнесу - агенція «Навколо світу». Ми надамо вам можливість дізнатися цікаві факти про найстаріші та найбільші бібліотеки світу, вас зачарують своєю архітектурою та інтер’єром найбільш дивовижні книгозбірні, ви будете здивовані незвичайними вчинками відомих бібліоманів.
Бібліотекар. Дякуємо Вам за цю чудову піар-компанію. Я думаю, що ми із задоволенням скористаємося пропозицією і помандруємо до цих храмів літератури. Ну що ж, уперед, до нових вражень!
Бібліотекар. Запрошуємо до виступу групу істориків, яка презентує нам найстаріші бібліотеки світу.
Виступ групи «Історики».
Учень 3. Перші книгосховища, про які маємо достовірні свідчення – це бібліотеки глиняних плиток з клинописом Ассирії, Вавилонії, Урарту. Бібліотеки древніх єгиптян були призначені тільки для царів і жреців. Афінська бібліотека VІ ст. до н.е. складалась із книг, що були написані на дощечках, шкірі і папірусі, у ІІІ ст. до н.е. виникла Пергамська бібліотека та її суперниця Олександрійська бібліотека єгипетських царів-бібліофілів – Птолемеіо. У ній нараховувалось не менше 200 тис. сувоїв.
У стародавній Греції і Римі були і особисті зібрання книг: Еврипіда і Демосфена, Платона і Аристотеля. Цицерон мав бібліотеку в Римі на приміській віллі. Першу публічну бібліотеку заснував у Римі в 39 р. до н.е. друг Вергілія і Горація – Гай Азіній Поліон. Римляни придумали публічну бібліотеку, хоча й у трохи дивній формі. Будь-хто міг почитати книгу в лазні – там була спеціальна кімната, де книги не піддавалися впливу води і пари. Лазні в Древньому Римі будувалися всюди, виходить, і з бібліотеками не було проблем. У період середньовіччя книги писали тільки в монастирях. Там же збиралися бібліотеки.
Слайд 2, 3.
Учень 4. У Київській Русі першу бібліотеку зібрав Ярослав Мудрий. Вона була заснована в 1037 році при Софійському соборі. У ній зберігалися церковні твори і література з світової історії, географії, астрономії, філософії. Крім державних актів, у ній були історичні твори візантійських авторів, давньогрецьких філософів і істориків: Арістотеля, Геродота, Плутарха.
У кінці ХІ століття головним культурним центром Київської держави став Печерський монастир. Тут близько 1113 року літописець Нестор написав «Повість временних літ». При монастирі була велика бібліотека. Про неї очевидець ХVІІ ст., Павло Алепський, писав: «Тут прекрасне книгосховище, де є надзвичайно дорогі книги..., ми бачили старі грамоти за 500 років на пергаменті...». Нажаль, книгозбірня майже повністю згоріла під час пожежі в монастирі 1718 року.
Найстаріша книгозбірня України – Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка, яка в 2016 відзначила своє 408-річчя.
Слайд 4, 5.
Учень 5. Так само, як і раніше, сьогодні є бібліотеки, якими можна пишатися, у такій же мірі, як і бібліотеками давнини. Зараз, майже кожне місто має свою власну книгозбірню і в кожній країні є Національна бібліотека. Національні бібліотеки великих держав – це унікальні сховища колосальної кількості книг, газет, журналів та інших джерел інформації. Усе, що може бути корисним читачеві і що може бути затребуване в майбутньому, зберігається в запасниках цих бібліотек. Запрошуємо до виступу групу книгознавців, яка займалася вивченням фондів найбільших книгозбірень світу.
Виступ групи «Книгознавці». Пропонуємо вам познайомитися з великими бібліотеками світу, більшість з яких знаходиться в США. Але приємно знати, що й Україні є чим пишатися.
Слайд 6,7. Найбільші бібліотеки світу: бібліотека конгресу США.
Учень 6. Бібліотека Конгресу США (Вашингтон) - найбільша бібліотека у світі. На сьогоднішній день вона містить сотні мільйонів одиниць зберігання, серед яких безліч унікальних матеріалів:132 млн. примірників книг 470 мовами світу, 29 млн. одиниць рукописного матеріалу, близько 5 млн. карт, сотні тисяч мікрофільмів, ноти, гравюри, фотографії. Щорічно бібліотеку відвідує близько 1,7 млн. читачів, яких обслуговує 3600 співробітників. Бібліотека має 18 залів, у кожному з яких по 1460 читацьких місць. Будівля складається з трьох величезних частин і нагадує замок. Бібліотека є великою культурною спадщиною та національним надбанням. Вона обслуговує уряд США, приватні та промислові компанії, різні дослідницькі фонди, школи,  університети та інші навчальні заклади. Бібліотеку щомісяця відвідують тисячі туристів.
Слайд 8,9,10. Британська бібліотека (Лондон, Великобританія).
Учениця 7. Національна бібліотека Сполученого Королівства. Є однією з найбільших науково-технічних бібліотек у світі. Її фонди налічують понад 150 млн. примірників майже всіма існуючими мовами і в будь-яких форматах: книги, журнали, звукові і музичні записи,патентні описи, бази даних, карти, марки, стародавні друковані книги, креслення і багато іншого. Бібліотека посідає друге місце після Бібліотеки Конгресу США. Щороку фонди бібліотеки поповнюються майже на 3 млн. примірників.
Будівля налічує 14 поверхів, 5 з яких знаходяться під землею. Британська бібліотека обслуговує бізнес і промисловість, дослідників, науковців та студентів у Великобританії і по всьому світу. Щодня бібліотеку відвідують понад 16 000 чоловік, багато з них працюють з матеріалами за допомогою Інтернету.
Слайд 11. Німецька національна бібліотека.
Учениця 8. Німецька національна бібліотека (Берлін, Франкфурт, Лейпциг) - центральна архівна бібліотека і національно-бібліографічний центр Федеративної Республіки Німеччини. Після падіння Берлінської стіни бібліотеки Лейпцига та Франкфурта об'єдналися з німецьким музичним архівом у Берліні. У даний час фонд бібліотеки складає більше 22 млн. одиниць, із них: близько 14 млн. – у Лейпцигу, більше 8 млн. – у Франкфурті і близько 1,5 млн. – у Німецькому музичному архіві.
Основним завданням унікальної бібліотеки є збір, обробка і зберігання різної документації і публікацій німецькою мовою зі всього світу. Обробка накопичених архівів почалася в 1913 році. У бібліотеці представлені місцеві публікації, іноземні статті про Німеччину, переклади німецьких робіт, а також роботи емігрантів, що виїхали з країни.
Відеоролик про бібліотеку.
Слайд 12,13. Національна Бібліотека Китаю (Пекін).
Учениця 9. Фонд бібліотеки – понад 24 млн. прим., що включає 270 тис. рідкісних книг, 1,6 тис. творів стародавнього мистецтва і 35 тис. частин манускриптів і кістки з письменами.
Бібліотека відкрита для відвідування 365 днів на рік, а онлайн-послуги доступні 24 години на добу за допомогою різних засобів комунікації. Національна Бібліотека Китаю (Пекін) - всеосяжна наукова бібліотека, національне сховище публікацій, національний бібліографічний центр, національний центр мережі бібліотечно-інформаційних і науково-технічних бібліотек і центр розвитку. Фонд бібліотеки – понад 24 млн. прим., що включає 270 тис. рідкісних книг; 1,6 тис. творів стародавнього мистецтва і 35 тис. частин манускриптів. Бібліотека має не тільки найбільшу колекцію китайських книг у світі, а й найбільшу колекцію матеріалів іноземними мовами в країні.
На сьогоднішній день бібліотека займає три корпуси. Головна будівля побудована в 1987 році. Найстаріша будівля 1931 року побудови, раніше вона була основним корпусом бібліотеки. А сьогодні тут розташовуються сховища рідкісних книг. Третій корпус відкритий в 2008 році, розташований на північ від головної будівлі. Одночасно він може вмістити до 8 тисяч відвідувачів.
Слайд 14,15. Національна Бібліотека України ім. В.І. Вернадського (Київ)
Учениця 10. Національна Бібліотека України ім. В.І. Вернадського - найбільша бібліотека України, головний науково-інформаційний центр,входить до числа десяти найбільших національних бібліотек світу. Обсяг фондів – близько 15 млн. одиниць зберігання. Це унікальне зібрання джерел інформації, що включає книги, журнали,газети,продовжувані видання, карти, ноти, образотворчі матеріали, рукописи, стародруки,документи на нетрадиційних носіях інформації. Бібліотека має найповніше в державі зібрання пам'яток слов'янської писемності та рукописних книг, архіви та книжкові колекції видатних діячів української й світової науки та культури. Серед складових фонду – бібліотечно-архівна колекція «Фонд Президентів України», архівний примірник творів друку України з 1917 р., архівний фонд Національної академії наук України. Бібліотека комплектується всіма українськими виданнями, отримує примірник дисертацій,що захищаються на території України, веде міжнародний книгообмін з понад 1,5 тис. наукових закладів і книгозбірень 80 країн світу. До бібліотеки як депозитарію документів і матеріалів ООН в Україні надсилаються публікації цієї організації та її спеціалізованих установ. Відеоролик про бібліотеку.
Бібліотекар. Бібліотекам (так само як і книжковому бізнесу) зараз доводиться дуже тяжко. Інтернет, електронні «читалки», чи не найдоступніша інформація сьогодні. Старий формат бібліотек поступово відживає своє, його змінює формат громадських центрів. Або ж бібліотеки старанно зберігають атмосферу храму знань. І деякі з громадських читалень є справжніми витворами мистецтва. Від яких захоплює дух і з'являється бажання оселитися там назавжди.
Презентація групи «Архітектори»
Слайд 16,17,18. Найцікавіші будівлі бібліотек: бібліотека Гейзеля, (США) та бібліотека Делфтського технічного університету, (Голландія).
Учениця 11. Бібліотека Гейзеля (США) - головна бібліотека Каліфорнійського університету в Сан-Дієго(1970). Одразу після відкриття, вона стала символом університету. На емблемі навчального закладу навіть є зображення бібліотеки. Будівля названа на честь Одрі та Теодора Сьюз Гейзеля – відомих письменників. Саме вони внесли чималий вклад у розвиток бібліотечного фонду. Бібліотека Гейзеля має досить неординарну зовнішню форму: чи то вона схожа на крону дерева, чи то нагадує гігантський ліхтар. Бібліотека приховує чимало легенд, одна з них стверджує, що під час спорудження будівлі архітектори не розрахували вагу книг, що наповнюватимуть бібліотечні фонди. Тому, щоб уникнути обвалу, третій поверх бібліотеки залишається порожнім. Однак насправді, за початковим задумом, тут мав бути евакуаційний вихід та вільний хол. Справжньою родзинкою сучасного мистецтва вважаються вхідні двері бібліотеки, дизайнером яких став художник Джон Балдессарі. Зверху на дверях написано: «Читай. Пиши. Думай. Мрій». Скло у дверях – різних кольорів. Із обох боків біля вхідних дверей на склі розташовані фотографії студентів у повен зріст на стосах книг, що нагадує давньогрецькі колони на п'єдесталах.
Учениця 12. Бібліотека Делфтського технічного університету (Голландія). Рік заснування:1997. Можна сміливо заявити, що Делфтський університет технологій надсучасним дизайном бібліотеки випередив конкурентів. Проект красивої та незвичної бібліотеки розробило архітектурне бюро Mecanoo. Бібліотека найстарішого технологічного університету в Нідерландах розташувалася на внутрішньому дворі навчального закладу. Бібліотека університету становить собою незрозумілу конічну споруду, що здіймається над пагорбом. Мало того, бібліотека в Делфті характеризується цікавим ландшафтним дизайном. Дах бібліотеки покритий газоном, що служить природнім ізолятором, а влітку тут можна відпочивати й засмагати на сонці. Увінчана будівля сталевим прозорим куполом, на верхівку якого можна піднятися.
Слайд 19,20.
Учениця 13. Бібліотека університету Дуйсбург-Ессен (Німеччина) Бібліотека Прінстонського університету (США).
Незвичайну бібліосферу включає в себе університет Дуйсбург-Ессен. У 2009 році правлінням університету був затверджений проект компанії Greeen Architects, яка спеціалізується на екологічних будовах. І ось уже у 2011 році для студентів було відкрито «круглу бібліотеку», що містить в собі елементи екоархітектури: енергозберігаючі технології, сонячні батареї, систему очищення води і інше. Книгосховище у формі усіченої кулі розташовується на відстані від інших висотних будівель і вентилюється за рахунок природного повітрообміну. Із верхніх поверхів будинку відкривається чудовий вид на місто.
У 2008 році перед студентами Прінстонського університету в США відкрилися двері нової університетської бібліотеки. Всесвітньо відомий архітектор Френк Гарі зробив бібліотеку фантастичною і футуристичною, застосувавши несподівані форми і рішення. Книгосховище для технічної літератури в галузі точних наук, за словами архітектора, побудоване з таким розрахунком, щоб надихати відвідувачів на нові відкриття у сфері астрофізики, біології, хімії, фізики та математики. І якщо зовні, автор проекту експериментував із формою, то всередині – з кольором. Яскраві відтінки і несподівані кольорові рішення не залишать жодну читацьку голову без світлої ідеї і натхнення.
Слайд 21,22,23.
Учениця 14. На місці легендарної Олександрійської бібліотеки, знищеної майже дві тисячі років тому, була зведена бібліотека Александріна. Будівля розташована всередині басейну і виконана у формі диска, уособлюючи одночасно і схід сонця знань, і давньоєгипетського бога сонця Ра.
Всередині «сонця» знаходиться цілий бібліотечний Всесвіт: гігантський фонд на вісім мільйонів книг, численні читальні зали (головний зал розташовується на 11 каскадних рівнях і має площу 70 000 квадратних метрів), конференц-зал, спеціалізовані бібліотеки для сліпих, підлітків і дітей, чотири галереї мистецтв, планетарій, лабораторія з реставрації древніх рукописів.
Слайд 24, 25, 26. Відеоролик про бібліотеку Александріна.
Учениця 15. Національна бібліотека республіки Білорусь (Мінськ) - містить найбільше зібрання білоруських друкованих матеріалів, а також третю за величиною у світі колекцію книг російською мовою, але відома вона стала не завдяки цьому, а завдяки будівлі, в якій вона розташувалася. Вона була добудована у 2006 році і має 22 поверхи. Багато хто критикує споруду завдяки неправильній формі, але це все одно робить бібліотеку однією з найбільш незвичайних у світі. Нова будівля була спроектована архітекторами Михайлом Виноградовим і Віктором Крамаренко.
Слайд 28, 29. Відеоролик про національну бібліотеку республіки Белорусь.
Бібліотекар. Наступна група (бібліомани) займалася пошуком цікавих фактів про діяльність найбільш відомих меценатів і сподвижників бібліотечної справи.
Виступ групи «Бібліомани»
Учениця 16. Фанати бібліотечної справи. Американський магнат сталеливарної промисловості Ендрю Карнегі ввійшов в історію аж ніяк не завдяки своєму величезному багатству, що він заробив законними і незаконними методами і яке на той час поступалося тільки рокфеллерівському. Ні, Ендрю Карнегі залишився в історії як дійсний фанат бібліотечної справи. Він вірив у велике майбутнє англомовних народів і думав, що воно прямо залежить від вільного поширення знань. Засобом для цього він бачив публічні бібліотеки. Під кінець життя містер Карнегі витратив біля двох третин свого багатства на їхній розвиток: побудував і оснастив 3000 бібліотек в англомовних країнах, з яких 1800 – у США.
Учениця 17. Американський бібліотекар Мелвіл Дьюі був схиблений на ефективності бібліотечної справи і наприкінці ХІХ – поч. XX  століть одноосібно придумав усе те, без чого неможлива сучасна бібліотека: каталоги, відповідне розташування книг у книгосховищі, нумерацію, що полегшує пошук. Дьюі першим висловив очевидну нині думку: бібліотеки повинні бути відкриті допізна, щоб люди могли приходити в них після закінчення робочого дня. Він же розробив систему видачі книг додому і штрафів за їхнє несвоєчасне повернення .У 1876 році Дьюі запропонував десяткову класифікацію DDC. Класифікація призначалася для систематизації розстановки книг у загальнодоступних американських бібліотеках, включаючи бібліотеку конгресу США. Усі об'єкти в цій класифікації діляться на 10 основних класів знань. Згодом класифікація Дьюї послужила основою для розробки універсальної десяткової класифікації (УДК).
Бібліотекар. У багатьох країнах світу відзначають різке підвищення інтересу до бібліотек. Статистика багатьох країн показує, що бібліотеки – найвідвідуваніші заклади серед інших закладів культури. «Чому?» – спитаєте ви? Ось деякі моменти, які приваблюють до бібліотеки людей різної вікової категорії. Усі сучасні бібліотеки обладнані Інтернетом із доступом до Wi-Fi. Приходь зі своїм комп'ютером і працюй! Користування комп'ютером і Інтернетом у бібліотеках безкоштовне. У бібліотечних фондах є все: книжки різними мовами, друковані чи у цифровому форматі, фільми, музика, газети і журнали з усього світу. Книгозбірні пропонують своїм відвідувачам різні безкоштовні курси, а за допомогою комп'ютерних навчальних програм можна покращити знання з математики, історії, географії чи навіть підготуватися до складання іспиту на водійські права. У музичному відділі за столиками сидять у навушниках меломани. В іншому залі дивляться кіно У сучасних бібліотеках є невеличкі кімнатки зі столиками, мікрохвильовками, кавоварками. Тут можна перекусити, не відриваючись від роботи. Можна завітати до бібліотечного кафе, поїсти і побалакати з новими друзями. А ввечері тут навіть дискотека є.
СКАЖЕМО БІБЛІОТЕЦІ – ТАК!!!
У вас ще є сумніви в тому, чому молодь обирає бібліотеки? – НІ!
  Список Інтернет - джерел (вебліографія):

1. Цікаві факти з історії бібліотек. – Режими доступу: http://cikavo.com.ua/tsikavi- fakty-istoriji-bibliotek.html
2. Екскурсія сучасними бібліотеками світу. – Режими доступу: http://bibliokid.if.ua/piznavay/istoriya-i-kultura/pro-knygy/492-ekskursiya-suchasnymy- bibliotekamy-svitu.html
3. Найвідоміші бібліотеки України. – Режими доступу: http://www.bestreferat.ru/referat-197802.html 
4. З історії книгознавства та книгозбірень. – Режими доступу: http://litopys.org.ua/isaevych/is31.htm









1 комментарий:

  1. Я Артур Борис, житель / громадянин Республіки Росія. Мені 52 роки, я підприємець / бізнесмен. Одного разу у мене були труднощі з фінансуванням мого проекту / бізнесу, якби не добрий друг, який познайомив мене з містером Бенджаміном Лі, щоб отримати позику на суму 250 000 доларів США у його компанії. Коли я зв’язався з ними, пішло лише п’ять робочих днів, щоб завершити процес кредитування та перевести його на мій рахунок. Навіть маючи погану кредитну історію, вони все одно пропонують вам свої послуги. Вони також пропонують усі види позик, такі як кредити на бізнес, житло, особисті позики, автокредитування. Я не знаю, як подякувати їм за те, що вони зробили для мене, але Бог винагородить їх згідно зі своїм багатством у славі. Якщо вам потрібна термінова фінансова допомога, зв’яжіться з ними сьогодні електронною поштою 247officedept@gmail.com Інформація про WhatsApp ... + 1-989-394-3740

    ОтветитьУдалить