четверг, 17 ноября 2016 г.

Палінню – ні!
(диспут)

Мета заходу: Освітня: ознайомити учнів з інформацією про шкідливість паління для організму людини.
Розвивальна: формувати  розуміння відповідальності за власні вчинки та їх наслідки, вміння звертатися до свого досвіду, розвивати силу волі, вміння відстоювати свою позицію, потяг до  здорового способу життя. 
Виховна: виховувати в учнів бажання зберегти власне здоров'я, запобігати шкідливим звичкам, які негативно впливають на здоров'я підлітків.   
Час проведення заходу: 45 хвилин.
Обладнання: технічні засоби навчання (мультимедійна дошка, комп’ютер), уривок відео про шкідливість паління, плакати, картинки

Хід заходу
Ведучий: Легенда. У далекому минулому, коли тютюн тільки завезли у Вірменію, біля підніжжя Арарату жив добрий і дуже мудрий старий. Він відразу не злюбив це зілля і намагався переконати людей не вживати його.
Одного разу він побачив, як купці розклали свій отруйний товар. Вони  кричали:- Божественне листя! Божественне листя! У ньому засіб від усіх хвороб!
Навколо них зібралося багато народу. Підійшов і старий: - Це «божественне листя» приносить людям користь: у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.
Купці з подивом подивились на старого: - Ти правий, мудрий діду, - сказали вони. - Але звідкіля ти знаєш про такі чудові властивості «божественного листя»?
Старий усміхнувся і пояснив: - Лиходій не зайде в будинок курця, оскільки у того, хто віддає багато грошей за тютюн і стає бідним, нічого красти. Крім того, від куріння він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги, вона ходитиме з паличкою. А який же собака вкусить людину із ціпком у руці? І, нарешті, курець ніколи не постаріє, тому що помре замолоду.
Відійшли люди від купців. Якби всі прислухалися в наш час до порад мудрого старого!
Як ви розумієте вислів О. де Бальзака: «Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, затуплює цілі нації»? Чи згодні ви з ним?
Презентація проектної роботи учня: «З історії тютюнопаління»
Можливий текст презентації: Насіння тютюну було ввезено в Іспанію ще в 1546 р. Спочатку ця рослина вважалася декоративною. Але в середині 16 ст. стали бачити лікувальні властивості тютюну. Французький посол в Іспанії Ніко (1560р.) в подарунок дав своїй королеві Катерині Медичі листки тютюну. Від імені посла було утворено слово «нікотин». Але дуже швидко стало зрозумілим, що паління не лікує, а калічить. Вперше почали боротися з цим злом в 1585 р. В Англії переслідували курців: їх було відлучено від церкви. Російський цар М. Романов карав курців палками, плітями.
Питання для бесіди:
Як ви вважаєте, чому люди починають палити?
Чи можна стверджувати, що паління – соціальна звичка?
Чи палять ваші батьки?
Чи припускаєте ви можливість того, що ваші близькі теж будуть палити?
Хоч про шкідливу дію паління на організм дуже багато вже говорилося, люди, однак палять. Чому?
До нікотину дуже швидко звикають. Причина такої прихильності в специфічній дії нікотину на організм людини. Складові частини тютюнового диму всмоктуються в кров і розносяться нею по всьому організму. Через 2-3 хвилини після вдихання диму нікотин проникає в середину клітин головного мозку і ненадовго підвищує їх активність. Це сприймається курцями як освіжаючий приплив сил, або своєрідне почуття заспокоєння.
Однак через деякий час цей стан зникає. Відбувається звуження судин мозку та зниження його активності. Щоб знову відчути піднесення, людина знову тягнеться до цигарки. Тому нікотин вважається наркотичною речовиною. Це своєрідний наркотик, який дає людині певний короткочасний допінг. Уявне піднесення, заспокоєння, яке відбувається після паління, закріплюється у свідомості і перетворюється в умовний рефлекс. На думку одного психіатра, люди палять не тому, що хочуть палити, а тому що не можуть перестати.
Нікотин чинить паралічну дію на дихальні м'язи, паралізуючи рухову здатність війок епітелію дихальних шляхів. Так, у 1936 році в Ніцці (Франція) на змаганні, влаштованому курцям, переможець, який викурив 60 цигарок помер. Нікотин знижує рівень гормонів, які виробляються підшлунковою залозою. Взагалі, тютюновий дим можна порівняти з вихлопними газами автомобіля. Такі гази нікому і на думку не спаде вдихати.
Довідка про шкідливість паління:
20 сигарок, випалених протягом дня, змушує серце працювати з навантаженням, рівним 8-годинній їзді на велосипеді проти вітру. Паління тютюну погіршує резерви дихальної системи, яку використовують під час бігу, плавання. Тютюновий дьоготь, що накопичується  в легенях, зменшує їх життєву ємкість, знижує вентиляцію. Під час напруженої роботи в м’язах утворюється велика кількість молочної кислоти. При палінні через звужені судини вона повільно виводиться з організму. Залишаючись в організмі, вона порушує скорочувальну здатність м’язів. Через 10-15 хвилин після випалення однієї сигарети сила м’язів зменшується на 15%.
Коротка довідка: найпоширенішою пристрасть до тютюну є в азіатських країнах, де люди мало обізнані про вплив нікотину. Тютюнова держава №1-Китай. В Індії щороку помирає від захворювань, пов’язаних з палінням 1 млн. людей. 99% сільських жителів нічого не знають про шкоду паління. У В’єтнамі палять 73% чоловіків.
Дівчатам і жінкам нікотин спричиняє ще й специфічні захворювання (не кажучи вже про вплив отрути під час вагітності та при народженні дитини). Дівчата, що рано почали курити, відстають у фізичному розвитку, часто хворіють на бронхіт. Щитовидна залоза дуже чутлива до нікотину у жінок, що палять.
Кожна майбутня мати хоче бачити свою дитину міцною і здоровою. Проте       жінка, яка під час вагітності палить, наносить здоров’ю дитини непоправної шкоди. Через звужені нікотином судини до плоду надходить недостатня кількість крові, розвивається кисневе голодування мозку.
Усі речовини, що містяться у обробленому листі тютюну утворюють тютюновий дьоготь - клейку суміш, яка надходить до організму. Фільтр цигарок, зуби та пальці курців буріють від нього. За 1 рік курець поглинає дим у середньому від 6-8 тисяч сигарок, тобто випалює 5 кг тютюну, де є 30 г нікотину. Смертельною дозою для людини є 100-200 мг нікотину. Людина, що випалює 20-25 цигарок в день, поглинає смертельну дозу нікотину.
Чому ж не настає смерть? Справа в тому, що нікотин до організму потрапляє поступово, невеликими дозами. Сам організм його частково знешкоджує, крім того, тютюн виводиться з потом. Але отруєння з організму виводиться поступово.
Під час куріння нікотин всмоктується слизовою оболонкою рота, носа, гортані, трахеї та легенями, при ковтанні диму - слизовою оболонкою стравоходу і шлунка. Потрапивши в кров, отрута швидко розповсюджується по всьому організмі, викликаючи зміни в нервовій системі, роботі серця, легенів, печінки, органах травлення і чуття. Наведемо деякі дані:
-         одна цигарка відбирає 15 хвилин життя;
-         у курців часто болить голова, знижується пам'ять;
-         одна цигарка прискорює пульс на 10-20 ударів у хвилину. Виникає склероз судин серця, стенокардія. Ці напади призводять до інфаркту;
-         у курців руйнується зубна емаль, зуби стають чорними. Паління призводить  до гастриту, бронхіту, туберкульозу.
(Один з учнів оголошує поради тим, хто хоче кинути палити, після цього листочок з порадами кріпиться у класному куточку).

ПОРАДИ ТИМ, ХТО ХОЧЕ КИНУТИ ПАЛИТИ:
Як можна відмовитися від паління, перестати палити?
1. Насамперед треба спробувати розірвати коло дуже міцних рефлекторних зв'язків. Перше - не знайти пачку цигарок у звичайному місці. Поки шукатимеш її в іншому місці у свідомості спрацьовує думка: "А може краще не треба?" У результаті пачка благополучно залишається ще деякий час цілою. Але бажання все ж таки перебороло, і ви дістали пачку. А вона виявилась зв'язаною в поліетиленовий мішечок міцним вузликом. Розв'язати немає часу, та й бажання немає. Знову виграно час. Але потяг стає сильнішим і вузлик розв'язано. Тут курцеві можна запропонувати своєрідну гру з собою: кожну цигарку загорнути в тонкий папір з написами на кожній: "бронхіт", "виразка шлунку", "виразка дванадцятипалої кишки", "рак гортані" тощо.
Будь-яка цигарка, яку ви дістанете, викличе сумні роздуми і ви обов'язково відкладете пачку до наступного разу.
Наступний захід - дістали цигарку, але в ній - фільтр із розрізом, вона дуже погано підкурюється. Пом'яли її трохи і спересердя кинули. Підсумок - день пройшов, але жодна цигарка не запалена. Для заспокоєння можна посмоктати скибочку сухого твердого сиру, якщо такого нема - сухарика з хліба, скоринку, льодяники і так декілька днів. Повинно допомогти, адже спрацює і свідомість.
2. Намагайтеся зайняти чимось свої руки.
3. Скоротіть кількість спалюваних цигарок, найдіть собі партнера з ким разом будете кидати палити раз і назавжди.
4. Побийтеся з кимсь об заклад, що ви відмовляєтеся палити.
Сподіваюся, ви прийняли правильне рішення. Залишилося лише запланувати день в який ви покинете палити. Вибираємо найбільш спокійний день і відзначаємо його в календарі. До цього дня позбавляємося від попільнички сірників, запальничок, почистимо одяг, що пахне тютюном.
Ви володієте набагато більшими резервами, ніж думаєте. Коли ви кинете палити, у вашому організмі відбудуться великі позитивні зміни:
• у перший день після відмови значно знизиться ризик передчасної смерті;
• протягом трьох днів концентрація чадного газу, яка в крові курця збільшена в 40 разів, повернеться в норму;
• через 4-5 днів ваш організм очиститься від нікотину (залишиться лише психологічна залежність);
• практично через тиждень з організму будуть виведені всі шкідливі хімічні елементи;
• у перший же день, як кинете палити від вас перестане пахнути нікотином;
• не пізніше ніж через тиждень у вас почнуть відновлюватися відчуття;
• через тиждень вам стане значно легше дихати.
Лише трошки ваших зусиль і всі ваші внутрішні сили допоможуть вам.

Мозковий штурм. Після обміну думками ведучий записує на дошці тези: «за» і «проти» паління. По кількості оголошених тез клас робить висновки. На дошці можна намалювати терези, під чашами яких і писати аргументи на захист тієї чи іншої позиції.
Проти                          За                  

Повідомлення учня «Сучасні заходи громадськості по обмеженню тютюнопаління»:
У сучасному світі із курцями бореться громадськість, яка зрозуміла, що таке пасивне паління. Людина, яка не палить, перебуваючи в одній кімнаті з курцями, вдихає до 80 відсотків вмісту тютюнового диму, діти курців удвічі частіше хворіють на легеневі захворювання, їхні дружини піддаються вдвічі більшій небезпеці померти від раку.
Так, Клінтон будучи на посаді президента США в перші дні президентства виступив в Атланті із 40-хвилинною доповіддю про шкідливість паління.
З 1965 року забороняється телевізійна реклама тютюнових виробів у Великобританії. 1966 року на цигаркових пачках з'являються попередження про шкідливість цигарок для здоров'я.
У 1971 році тютюнова реклама повністю забороняється в телевізійному ефірі в США.
1981 року Фідель Кастро кинув палити в приклад своїм співвітчизникам, за що отримав медаль ВОЗ. Нині більшість кубинців перестали себе травити відомими у всьому світі гаванськими сигарами.
У 1992 році парламент Франції прийняв постанову і об'явив "війну" курцям.
Гра  "Реклама". Група об’єднується у  п’ять команд, які отримують свої завдання:
1.  Створити  рекламу пропаганди здорового способу життя;
2 – Створити антирекламу сигарет.
На виконання завдань дається 15 хвилин.
Групи  захищають свої проекти.
Висновки. Отже, палити або жити - так будемо ставити питання.
Учні переглядають відео ролик про шкідливість паління.

Ведучий: Давайте будемо жити. Тютюн - це отрута, яка огидна всьому живому і шкідлива для нього. Це перевіряється за допомогою дуже простого досліду. Коли прикласти п'явки до тіла і, дочекавшись, поки вони добре прикріпляться до нього, закурити, то вони відразу ж відпадуть від тіла і будуть корчитися.  Цей дослід підтверджує, що нікотин - справжній ворог людини і не відповідає самій її природі. Здоров’я вам!

Література:
1.     Закон України №2899-ІY " Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення".
2.     Підхід життєвих ситуацій в профілактиці тютюнових проблем. Частина І.- Київ, 2000.
3.     Проект державної цільової програми щодо зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення України на 2008-2012 роки.
4.     Тютюн і закон або Рамкова Конвенція по боротьбі проти тютюну ратифікована, що далі? - Київ, 2005.



Комментариев нет:

Отправить комментарий