вторник, 15 ноября 2016 г.

Місця сили в Україні
(віртуальний круїз)
Мета: формування екологічної культури учнів училища, формування навичок, фундаментальних екологічних знань, екологічного мислення і свідомості, що ґрунтуються на ставленні до природи, як унікальної цінності.
Час проведення – 45 хв.
Обладнання: Інтерактивна дошка, проектор, електронні носії.
Демонстраційний матеріал: Презентація «Місця сили в Україні», відеофільми.
Хід виховного заходу
1.     Організаційний момент.
2.     Основна частина.
 Вступне слово бібліотекаря. Місце сили-це енергетично сильне місце, перебування в якому сприяє гармонізації організму і позитивному настрою. У місцях сили часто відбуваються різні аномальні явища, пов'язані з виходом енергії із Землі. За цими ознаками їх ідентифікують. І все більше людей у всьому світі прагнуть їх відвідати, щоб зарядитися енергією життя і знайти гармонію.
Коли ми відчуваємо потребу відновити свої духовні сили, далеко не завжди є можливість виїхати у відпустку або подорож. Якщо ви відчуваєте потребу в негайній «підзарядці», вирушайте на вихідні в одне з місць сили. В Україні їх безліч.
Практично у всіх народів світу з незапам'ятних часів існували об'єкти, що мають статус священних або заповідних. Це були і є не тільки архітектурні об'єкти - могили, святилища, храми, піраміди, кургани, а й гори, гаї, печери, джерела, озера. І навіть окремі дерева і каміння.
Це місця, пов'язані з прямим втручанням божественним, як наприклад гора Синай, де Мойсей отримав скрижалі Завіту, місця, де відбувалися великі чудеса - зішестя Будди з небес в селищі Санкашья (Індія) або явище Діви Марії у Фатімі (Португалія), місця поховання великих святих і подвижників всіх часів і культів, святі місця зниклих релігій, об'єкти багаторічних паломництв та самітництва (як кажуть в Україні - намолені місця), а також просто так звані місця сили, в яких невідомі сили природи створили унікальні ландшафти.
До списку найбільш сприятливих місць, за версією NASA, увійшли чотири українські місця сили.
Місця на Земній кулі, які володіють найбільшим енергетичним впливом на людину визначили вчені одного з підрозділів NASA. Очолили список американський Гранд Каньйон (одне з найкрасивіших місць в світі) і міжнародний біосферний заповідник Йеллоустон. Також буквально "світяться позитивом" Старе місто у Празі, пагорб Монмартр у Парижі, площа навколо Собору Святого Петра у Ватикані. Примітно, що до списку найбільш сприятливих місць увійшли і українські території - знаменитий дендропарк Софіївка, озеро Синевир і заповідник Асканія Нова. Але справжнім енергетичним центром України, на думку американців, є селище Коктебель у Криму. Воно буквально світиться на супутникових знімках - а причина в тому, що згаслий вулкан Карадаг, біля підніжжя якого побудоване селище, володіє найсильнішою позитивною енергетикою.
Слайд 2, 3.
Софіївка: краса, що зачаровує
Усе, що створюється з любов’ю – виходить неперевершеним. Про наш проект, звісно, судити вам.
Ми ж хотіли розповісти вам про одне з найгарніших місць країни – парк «Софіївка», що у місті Умань, на Черкащині. Він – це втілення почуттів до дружини Софії польського магната Станіслава Потоцького, вартістю 15 мільйонів злотих. А ще – пам’ятка світового садово-паркового мистецтва.
Парк був створений на межі ХVIII та ХІХ століть і відразу розкинувся на майже 180 гектарів. Тут і озера з островами і водоспади, і фонтани.
Особливо привертають увагу античні статуї та назви. Подейкують, це пов’язано з грецьким походженням ім’я дружини польського магната.
У Софіївці ви знайдете статуї Париса, Орфея, Амурата Еврипіда, бюсти Гомера і Арістотеля, гроти Венери та Аполлона.
Відданість грецьким мотивам – точно невипадкова, адже парком тече ще й підземна річка мертвих Ахеронт.
До речі, нею можна пропливти човном. Не бійтеся, прогулянка вам сподобається. Особливо проблиски денного світла через спеціальні отвори.
Водночас, порахувати усі принадні місця парку – просто неможливо. Розраховуйте, що на екскурсійну прогулянку вам потрібно цілий день.
Важко навіть повірити, що всю цю красу спроектував військовий. Польський інженер Людвіг Метцель, схоже, також знав, що таке справжнє кохання. Він прорахував усе до дрібниць. Зокрема, усі озера, фонтани і канали знаходяться на різних рівнях, відтак вода з них перетікає природно.
Цікаво, що парк не став улюбленим місцем графині. Після смерті чоловіка вона кілька разів пробувала його продати російській царській родині.
Хоча це не головний трагічний факт в історії Софіївки.
У 1980 році після надзвичайно холодної зими, великих снігопадів та різкого потепління на парк обрушилася велика маса селевих потоків з Красноставського водосховища, де прорвало дамбу. Втрати були колосальні – і архітектурні, і ландшафтні. Але практично усе вдалося відновити в найближчі два десятиліття.
Кажуть, парк особливо гарний восени та влітку. Але чому б не завітати сюди вже найближчим вихідними зі своєю коханою людиною?
До слова, парк відкритий щодня з 9 ранку. Після 18.00 – вхід безкоштовний. І найголовніше, в Софіївці у павільйоні Флори розписують молодят. Майте це на увазі. Слайд 2, 3.
 Озеро Синевир
Озеро «Синевир» утворилося внаслідок потужного зсуву, викликаного землетрусом, близько десяти тисяч років тому. На висоті 989 м, гірські кам'янисті породи виросли на шляху швидкого струмка, утворивши греблю і повністю перегородивши вузьку долину. Гіганстька ущелина, що виникла при цьому, заповнилася водою трьох гірських струмків. У прозорій та кришталево чистій воді озера на сьогоднішній день прекрасно себе почувають такі рідкісні види риб, як форель озерна, райдужна та струмкова.
Краєвиди навколо озера неймовірно чарівні та казкові. Стрімкі схили, вкриті стрункими ялицями, вік яких становить майже два століття, спадають прямо до водної поверхні. А на середині озера знаходиться, немов зіниця блакитного ока, невеличкий острів, народна назва якого Морське око.
Люди своєю творчою фантазією намагаються доповнити красу природи. Один з українських архітекторів дуже вдало вписав оглядові майданчики в навколишній ландшафт. А на півострівці височить вирізана із червоного дерева скульптурна композиція «Синь і Вир». Ця скульптура знизу опирається на металеву основу. Висота монументу становить 13 метрів.
Існує легенда Синевира, згідно з якою мальовниче озеро утворилося від потоку сліз графської доньки Синь, на місці, де її коханого, простого верховинського пастуха Вира, було вбито камінною глибою за наказом підступного графа.
Неподалік від озера розташовано кілька колиб, в яких Ви завжди можете перепочити після підйому та прогулянки навколо озера, а також відчути себе жителем цієї місцевості, ознайомившись з побутом, що панує у колибах, а також у Вас буде чудова нагода скуштувати страви з форелі, а також страви гуцульської, закарпатської, угорської кухонь та інші.
Цікавий факт: На дні озера Синевир є отвір, який служить своєрідним природним регулятором рівня води і завдяки цьому озеро не виходить з берегів навіть під час найбільших паводків.
Озеро Синевир розташувалося біля самого підніжжя гори Озірної. Гори в цій місцевості часто вкриті кам’яними розсипами, на схилах нерідко видніються сліди ураганів – понівечені стовбури дерев, покидані одне на одне. Гора Озірна все ж є найпопулярнішою вершиною поблизу Синевиру. Потрапити на неї нескладно – дорога починається від самого озера біля фігур Сині та Виру, проте необхідно мати хорошу фізичну підготовку, бо на шляху до вершини чекає не один крутий підйом.
Слайд 2, 3.
 Унікальний біосферний заповідник у степах Харсонщини: одне з найбільших природних чудес світу
«Асканія-Нова» – воістину унікальний куточок дикої природи. І опікуватись ним випало саме Україні, як нагорода дорогоцінним неоціненним скарбом. Колись ці трави топтали коні наших предків скіфів. Сьогодні тут випасаються табуни антилоп, буйволів та оленів. Ці степові землі унікальні хоча б тим, що їх ніколи не торкались плуги, тому первозданність їхня збережена до нині.
Три складові заповідника – цілинний степ, зоопарк і дендропарк. Глибоко всередині на території уже більше ста років діє дендрологічний парк. Артезіанські води живлять кожне деревце: складна система зрошення прокладена так, щоб можна було зволожувати величезну територію. Багато тут і хвойних дерев. Кажуть, що якщо прогулятись поміж ними годинку-другу, одяг стане абсолютно стерильним.
Зоопарк заповідника «Асканія-Нова» є одним із найстаріших у Європі. Тут зібрана унікальна жива колекція. Кожна з тварин по-своєму цікава і унікальна: південно-американські верблюди, індійські антилопи, олені мрійливо поглядають у бік вільних степів. Кожному своє.
Лами і зубри неквапливо прогулюються степовими просторами поряд із сагайдаками, з якими у звичайних природних умовах ніколи б не зустрілись. Шотландські поні, тарпани, найрідкісніші у світі породи зебр, кафрські буйволи, ровесники мамонтів сайгаки, антилопи канна… Аби тварини не відчували нестачі води, тут створені цілі озера.
Орнітопарк – окрема частина зоопарку. Тут мешкає більше як 60 різновидів птахів. До прикладу, лише страусів тут 4 види: африканський, південноамериканський нанду, австралійський ему.
Ще перед початком зими в «Асканію-Нову» прилітають дикі птахи. Сотні тисяч гусей і качок. У заповіднику можна було спостерігати унікальне явище: небо Херсонщини накрила хмара рідкісних пернатих – сірих журавлів. Кілька тисяч птахів цього виду прилетіли в Україну у гості на зиму з півночі Росії. «Асканія-Нова» радо прийняла їх у свої просторі обійми.
Заповідник «Асканія-Нова» красивий у будь-яку пору року. Життя тут не завмирає й у період зимових морозів. Тварини, звиклі до холодів, спокійно очікують весняних днів. Відкриті озерні води, що не замерзають, приваблюють найрізноманітніших перелітних птахів. Кажуть, тоді лебедине паркове озеро просто таки перетворюється у живий різнокольоровий килим.
Багато з савців заповідника одягають на зиму особливий одяг. Розкішна, м’яка і густа шубка додаткової шерсті робить їх пухнастішими і ще красивішими. Територія «Асканії-Нової» – одна з останніх на цілий світ, що дає прихисток видам, які майже вимерли.
І щоразу після холодної зимової ночі прадавній український степ прокидається, щоб зустріти новий багряний схід сонця і прожити ще один день в очікуванні весни.
Слайд 2, 3.
 Заповідник Карадаг-найкрасивіше місце Криму.
Протягом тисячоліть Коктебель вабив поселенців, тут проживали скіфи, сармати, греки, римляни, слов'яни, татари. В античних джерелах згадується селище Афинеон, яке знаходилося в районі сучасного Коктебеля. Ці мальовничі береги пам'ятають міфічний корабель «Арго», на якому Ясон в супроводі Геракла слідував у Колхіду за золотим руном.
Правоту американських вчених підтверджує і той факт, що з кінця 19 століття Коктебель вабив відомих і сильних людей. Також не випадково прихильники езотеричних вчень з різних країн вважають Коктебель місцем паломництва. Сюди приїжджають йоги, буддисти, шанувальники цигун, які давно відчули, що саме тут можна отримати потужний заряд енергії.
Енергія вулкана впливає не тільки на людей, але і на рослини. У заповіднику навколо Карадагу зустрічаються понад 300 видів трав, деякі з них не ростуть більше ніде в світі. А коктебельский виноград має свій унікальний колір і смак, властивий тільки цьому регіону.
Карадаг (Чорна гора) - стародавній вимерлий вулкан Юрського періоду, що діяв 120-160 млн. років назад. На сьогоднішній день є державним заповідником. Займає площу 22 кв. км. фантастичних казкових ландшафтів, побачивши які вже складно забути. Вулкан потухнув, але сліди титанічних і божевільних сил природи і зараз нікого не залишать байдужим. Карадаг можна розглядати з моря під час прогулянки на теплоході, яхті або катері під джазові імпровізації, можна пройтися з гідом по екологічній стежці, можна зайнятися дайвінгом в скелястих і приголомшливо красивих бухтах.
З точки зору геолога, Карадаг схожий на пазл. Він довго вводив в подив учених, і вони не відразу зрозуміли, що перед ними – давно згаслий вулкан. Найвища точка масиву – гора Свята (577 м). Уздовж берега вигинається Береговий хребет, а з материкового боку паралельно один одному тягнуться ще три хребти.
На Карадазі зустрічаються відкладення, округлими контурами схожі на застиглий віск. Такі відкладення могли виникати в тому випадку, якщо виверження проходило під водою. Можливо, що Карадаг колись знаходився на дні моря і був винесений на поверхню в той же час, що і весь півострів.
Туристів привозять на автобусах в Коктебель, а звідти везуть на катері уздовж всього масиву. Але великий прогулянковий катер не може підійти близько до скель, тому набагато краще оглядати Карадаг з невеликого катера або човна. Тільки підійшовши на човні до прямовисних стін, відчуваєш всю потужність Карадага. На тому ж човні можна пройти наскрізь знамениті Золоті ворота. Так називається скеля, яка піднімається з моря, як дивна кам’яна арка. Кажуть, що на початку червня сонце освітлює її так, що вона стає яскраво-жовтою, золотою, тому і називається – Золоті ворота Карадага.
Карадаг справляє сильне, незабутнє враження, але якщо вам особливо пощастить, ви зустрінете ще одне диво: веселих, швидких, живих дельфінів! У районі Карадага дуже багато риби, тому дельфіни люблять припливати туди. Вони їдять рибу, грають і навіть супроводжують катери з туристами.
Це не дельфінарій (хоча на Карадазі є і дельфінарій), а просто дуже красиві тварини у себе вдома – у відкритому морі. Коли люди вперше бачать живих дельфінів, на катері піднімається шум і метушня: всі кидаються до того борту, звідки краще видно, сміються. Схоже, що і дельфінам подобається показувати себе. Наздогнати і перегнати катер їм нічого не варто: під водою вони розвивають неймовірну швидкість без видимих зусиль, і лише їх сірі спини блищать на сонці, коли вони вистрибують з води і знову пірнають. Екскурсія на Карадаг може стати справжньою пригодою.
Гора Узун-Сирт (поблизу Коктебеля) розташована на межі степу і гір. Південні і північні вітри дмуть тут перпендикулярно схилам і, зустрівши на своєму шляху перешкоду, обтікають її, утворюючи прекрасні висхідні потоки. Природа неначе спеціально створила тут умови для запуску і польоту планерів. Слайд 2, 3.
Буша - стародавня Антаварія, місто кам’яних легенд.
У нашій облсті є також місце сили – це Буша, село у Ямпільському районі з унікальним історико-культурним заповідником. Буша омивається трьома річками, які впадають в одну, що саме по собі робить місце енергетично сильним. Сюди приїжджають з екскурсіями на загальне оздоровлення організму і завдяки цим джерелам зникають різні хронічні захворювання. Тут можна дізнатися шокуючі історичні факти та легенди, отримати єднання з природою, енергетичний заряд і незвичайні сни.
Колись ця перлина Вінничини була одним з найбільших міст всього Поділля. А на початку нової ери тут було поселення під назвою Антаварія.
Гайдамацький яр - романтична картина із грабового лісу на крутих берегах річки Бушанки. Із унікальними скульптурами, створеними чи то дощами із сонячними вітрами, чи то руками велетня, що вмів майстерно виліплювати найрізноманітніші фігури навіть із каменю.
Події початку XVIII століття дали іншу назву яру. Хоробрі гайдамаки разом із Іваном Гонтою використовували місцевість як схованку. Від тих далеких часів ходить легенда про захоронені між каменями Гайдамацького яру золоті скарби вояків.
А одна із 150 природотворних споруд, що називається «Гонтовим каменем», за легендою, була улюбленим місцем ватажка. Тут добре було побути на самоті та подумати.
А справжньою нерозгаданою перлиною заповідника є древній скельний храм.
«Азм есмъ Миробог жрец Ольгов» було написано біля входу у святилище. Прикрашає вхід у храм і загадковий малюнок із досі «непрочитаним» зображенням: тварина, схожа на оленя стоїть на невеликому підвищенні, а біля неї молиться людина, схилившись під деревом. Хтось бачить у неї в руках ще жертовну чашу. Дерево без листя, а на гілці сидить дивний птах, що нагадує півня. Біля дерева незрозуміла фігура у вигляді прямокутника. Можливо, ця кам’яна картина зображає скорботу за померлими. Принаймі, ця версія наймовірніша.
У світі не існує аналогів даного рельєфу.
Своєрідним переддвер’ям святині є парк кам’яних скульптур. Зроблені вони, правда, зовсім недавно, але, крім інших, витесані форми зображають дохристиянських богів: Велеса, Перуна, Дажбога… Саме такій тематиці були присвячені міжнародні пленери, коли скульптори працювали над відтворенням божеств наших далеких предків. Сьогодні це найбільший у Європі музей кам’яних скульптур під відкритим небом.
Понад сто років дослідники так і не дійшли єдиної думки щодо часу виникнення цього древнього капища, сенсі рельєфу й його застосування древніми людьми. Це справді містичне місце. Там не хочеться базікати, думати про якісь свої питання або проблеми. Там просто хочеться насолоджуватися навколишньою природою і дивитися на камені, що таять досі нерозгадану таємницю. Варто лише раз поглянути на цей дивовижний об'єкт, щоб усвідомити його унікальність.
Слайд 2, 3.
 Заключне слово. Подорожуючи по місцях сили та об'єктам шанування різних релігій, люди вірять, що отримують там силу, здоров'я і натхнення. І українські об'єкти в цьому сенсі також дуже цікаві як для іноземців, так і для наших співгромадян.
 Використані джерела:

1.     Софіївка: краса, що зачаровує — ILoveUkraine: поділіться любов'ю ...iloveukraine.com.ua/blog/post/92

2.     Мандруємо Україною - Історія парку Софіївка в Умані

3.     ukrmandry.com.ua/index.php?id=395

4.     Озеро Синевир (Синевир - пам'ятки, що подивитися, що цікавого)www.stejka.com ›

5.     Найкрасивіше озеро України – карпатський Синевир. Казки ... - Всвіті

6.     vsviti.com.ua/nature/684

7.     Озеро Синевир | Рідна країна ridna.ua/konkursy/ozero-synevyr/

8.     Одне з найбільших природних чудес світу. Зима в «Асканії-Новій vsviti.com.ua/ukraine/26917

9.     Біосферний заповідник "Асканія-Нова", екскурсії по заповіднику askania-nova-zapovidnik.gov.ua/

10.                       Вулканічний масив Кара-Даг - IGotoWorld ua.igotoworld.com › ... › Пам'ятки Коктебель

11.                       Кара-Даг - Україна - Блог про цікаві місця - pizzatravel.com.ua www.pizzatravel.com.ua/ukr/Ukraina/1/kara_dag




Комментариев нет:

Отправить комментарий