вторник, 15 ноября 2016 г.

Подорож мережею Інтернет: електронні бібліотеки, світ електронних словників.
(бібліотечний урок)
Мета: розглянути і показати на прикладах бібліотеки, енциклопедії і словники в Інтернет – варіанті, ознайомитись із видами словників; розвивати вміння працювати зі словником; збагатити словниковий запас учнів.
 План бібліотечного уроку
1.     Вступне слово.
2.     Електронні бібліотеки.
3.     Історія виникнення електронних бібліотек.
4.      Електронні енциклопедії.
5.     Електронні словники.
6.     Заключне слово.
Хід бібліотечного уроку
Вступне слово бібліотекаря: Сучасні Інтернет - ресурси освітнього призначення, розміщені у вигляді електронних бібліотек, енциклопедій і словників, зараз користуються особливою популярністю.
Адже, вони надають вільний доступ до текстів інформаційних ресурсів електронного формату - підручників і посібників, художніх творів і хрестоматій, науково-популярних статей і довідкових видань і т. д.
Такі ресурси Інтернету розділяються на детальні каталоги, а також оснащуються системами пошуку потрібної інформації.
Ці сервіси дуже полегшують роботу з ресурсами Мережі, оскільки орієнтовані на отримання найбільш достовірних джерел.
Демонстрація слайду №1 з презентації.
Демонстрація слайду №2 з презентації
Виступи учнів – гуртківців.
Електронні бібліотеки
Учень 1. Електронна бібліотека – бібліотека, яка володіє значною колекцією документів в електронній формі, оснащена засобами навігації та пошуку доступної інформації через Інтернет.
У базі даних електронної бібліотеки знаходяться як цифрові документи, так і самостійні електронні документи (тексти, зображення, звуки, відео, нотні архіви).
Переваги електронної бібліотеки:
- користувач отримує інформацію незалежно від часу і місця знаходження – свого чи бібліотеки; суттєво підвищується оперативність надання користувачам необхідної літератури, документів та даних; користувач має можливість доступу до різних електронних ресурсів;
- документи, що є у бібліотеках в обмеженій кількості, стають доступними значно більшій кількості користувачів; робота з цифровими електронними документами може  вийти далеко за рамки простого читання тексту або перегляду зображення;
- фрагменти вихідних даних можна використати в роботі, об'єднуючи та редагуючи матеріали;
- можливий швидкий та якісний пошук певних фрагментів, його семантичний аналіз та інші види програмної обробки;
- досягається економія площі та простору у порівнянні зі звичайною бібліотекою.
Електронні бібліотеки поділяються на три категорії:
-                      окрема електронна бібліотека – звичайна класична бібліотека, при цьому повністю автоматизована;
-                      інтегрована електронна бібліотека – група із декількох незалежних бібліотек, об‘єднаних загальною тематикою;
-                      збірна електронна бібліотека – віртуальна бібліотека, яка надає єдиний доступ до розкиданих по мережі ресурсів та тематичних матеріалів.
Окрема електронна бібліотека має фонди у цифровій формі (як результат сканування або оцифрування). Така бібліотека самообмежена, оскільки матеріали в ній знаходяться в одному місці. По суті це комп'ютеризована версія класичної бібліотеки.
Мережа, яка складається із декількох електронних бібліотек, об'єднаних загальною тематикою, називається інтегрованою електронною бібліотекою. Бібліотеки, які входять в неї різноманітні.
Збірна електронна бібліотека комплектує тільки довідково-пошуковий апарат із покажчиками шляхів виходу на відповідні фонди, тому одним рухом “миші” ви можете увійти у кіберпростір, який містить резюме матеріалів вибраної вами тематики.
Електронні бібліотеки поділяються на такі типи за змістом:
Універсальні – фонди універсальних електронних бібліотек формуються у вигляді зібрання тематичних електронних колекцій з різних областей знання.
Спеціалізовані або тематичні – фонди таких бібліотек формуються у відповідності з конкретною областю знань, або з урахуванням інтересів та пристрастей створювача ресурсу. Наприклад, художня література, історичні науки, природничі науки, культура та мистецтво, дитяча література, енциклопедії.
Основні завдання електронної бібліотеки - об'єднання інформаційних ресурсів і ефективна навігація по них.
Принцип, який лежить в основі електронних бібліотек, можна віднести до глибокої старовини.
Деякі називають цей принцип олександрійським - за назвою Олександрійської бібліотеки.
Суть його полягає в тому, що зафіксована інформація зберігається у вигляді одного матеріального об'єкту (документу) в одному місці, і усі охочі мають до неї доступ і можуть в міру необхідності її копіювати для своїх потреб.
Цікаві факти
За результатами досліджень американських учених, загальний об'єм інформації, створеної в 2012 році завдяки Інтернету, дорівнює об'єму всесвітньо відомої бібліотеки Конгресу, помноженому на 500 тисяч - 5 мільярдів гігабайт даних. Це приблизно 800 мегабайт на кожного жителя Землі або купка книг заввишки 10 метрів.
Основна заслуга такого надзвичайного росту електронної інформації належить жорстким дискам, які з кожним роком стають все об'ємними і швидшими.
Фанатам електронного офісу буде цікаво дізнатися, що об'єм паперової інформації за той же термін виріс на 43% - це ще раз доводить нездатність Інтернету і електронних комунікацій замінити деякі «паперові» зв'язки.
 Учень 2. Історія виникнення електронних бібліотек
Одним із перших проектів створення зібрання електронних версій книг є проект «Гутенберг», започаткований 1971 р. М.Хартом у Лабораторії дослідження матеріалів Іллінойського університету(США). В його основу покладено технологію відтворення, тобто все, що введено в пам’ять комп’ютера, може бути відтворено у будь-який час, у будь-якому місці. Проект закладений на аматорських засадах та існує при незначній спонсорській підтримці.
У 1995 р. створено Національну федерацію цифрових бібліотек, в яку об’єдналися 15 університетських бібліотек і Бібліотека Конгресу США. Головний її результат у цьому напрямку - банк даних «Пам'ять Америки» (44 історичні колекції загальним обсягом понад 1 млн. документів, які всебічно відбивають етапи становлення і розвитку США.
В Європі здійснюється проект «Bibliotheca Universalis», що ставить за мету створення глобальної мережі електронних бібліотек. Започаткований під егідою Ради Європи у 1995 р., проект реалізується під проводом країн «Великої сімки». Було заплановано сформувати велику, розподілену колекцію наукових знань, і забезпечити можливість надання доступу до неї користувачам через всесвітню мережу.
Певного прогресу досягнуто в Росії, де є досить «ліберальний» підхід до проблеми авторського права. Наприклад, «Библиотека Максима Мошкова», створена на аматорських засадах, є однією з найбільших електронних бібліотек Росії й світу. Започаткована у 1994 році, бібліотека поповнюється електронними документами, що надсилаються авторами, зацікавленими довести свою інтелектуальну продукцію до світової спільноти засобами Інтернету та користувачами-ентузіастами.
В Україні роботи з формування електронних бібліотек набирають обертів.
Однією з перших ініціатив у цьому напрямі стало рішення інформаційно-бібліотечної ради Національної Академії Наук, в якому доручили Науковій бібліотеці України ім. В.Вернадського організувати передачу в науково-дослідні установи НАН України копій електронного каталогу і відповідно установам організувати передачу до бібліотеки Вернадського своїх загальнодоступних електронних інформаційних ресурсів (каталоги і картотеки, комп'ютерні файли-верстки академічних журналів, електронні версії праць співробітників науково-дослідних установ НАН України) для створення електронної наукової бібліотеки НАН України.
Українські електронні бібліотеки мають переваги перед іншими - більшість існуючих бібліотек подають список майже всіх решти. Наприклад, гарний сайт в української електронної бібліотеки, створеної діаспорою з Торонто www.utoronto.ca (можна просто набрати в українському google "електронна бібліотека", і вона там першою з'явиться), в ній є переважно українські класики (Іван Багряний, Володимир Винниченко, Віктор Домонтович тощо) і подається великий список інших сайтів, серед яких славнозвісна "Плерома" (твори сучасних культових українських письменників), бібліотека Асоціації українських письменників, "Nova Doba", "Роман – газета", "Просвіта" (досить багата бібліотека), і багато інших, cайти самвидавів і студій україністики тощо.
Коли шукати, наприклад, якісь наукові дані або культурологічні розвідки, потрібну інформацію в більшості випадків надають Інтернет - видання "Дзеркало тижня", "День", "Ї", "ПіК" та "Поступ". На відміну від видавництв, "крута" й популярна преса переважно відтворює себе в електронному вигляді.
Всесвітню електронну бібліотеку планується створити на базі Бібліотеки Конгресу США. У рамках проекту рідкісні книги, плакати, карти, марки і інші матеріали будуть відскановані і розміщені в Інтернеті. Ознайомитися з ними зможе будь-який охочий, за умови наявності комп'ютера і доступу до Всесвітньої Павутини.
Бібліотекар: Найбільша бібліотека України, головний науково-інформаційний центр держави. Входить до числа десяти найбільших національних бібліотек світу.
Заснована 2 серпня 1918 року як Національна бібліотека Української держави, з 1988 року носить ім'я В. Вернадського.
Обсяг фондів - близько 15 млн. одиниць зберігання. Це унікальне зібрання джерел інформації, що включає книги, журнали, продовжувані видання, карти, ноти, образотворчі матеріали, рукописи, стародруки, газети, документи на нетрадиційних носіях інформації. Бібліотека має найповніше в державі зібрання пам'яток слов'янської писемності та рукописних книг, архіви та книжкові колекції видатних діячів української й світової науки та культури. Складові фондів - бібліотечно-архівна колекція "Фонд Президентів України", архівний примірник творів друку України з 1917 р., архівний фонд Національної академії наук України.
Щорічно до фондів надходять 160-180 тис. документів (книг, журналів, газет тощо). Бібліотека комплектується всіма українськими виданнями, отримує примірник дисертацій, які захищаються на території України, веде міжнародний книгообмін з понад 1500 науковими закладами і бібліотеками 80 країн світу. До Бібліотеки як депозитарію документів і матеріалів ООН в Україні надсилаються публікації цієї організації та її спеціалізованих установ. З 1998 р. здійснюється цілеспрямоване комплектування електронними документами, з 2005 - вибіркове архівування науково-інформаційних ресурсів Інтернет.
Пошуковий апарат Бібліотеки має в своєму складі систему бібліотечних каталогів та картотек і фонд довідково-бібліографічних видань обсягом 200 тисяч примірників.
У локальних інформаційних мережах Бібліотеки знаходиться 700 комп'ютерів; на Інтернет - порталі - 3,5 млн. бібліографічних і 320 тис. реферативних записів, а також 300 тис. повних текстів документів; у Інтранет-середовищі - 700 тис. публікацій.
Важливим є те, що інформацію про бібліотеку користувачі можуть прочитати на трьох різних мовах - українській, російській та англійські. Добре розташовано пошукову систему Інтернету. І насамкінець розміщено статистику використання інформаційних ресурсів порталу.

Учень 3. Електронні енциклопедії. Сьогодні у мережі Інтернет до наших послуг пропонується велика кількість різноманітних інформаційних ресурсів. Серед них чільне місце займає електронна енциклопедія, як еталон знання та віддзеркалення рівня науки та культури. Здебільшого побутує думка, що останнім часом енциклопедію розглядають на зразок певного товарного знака, бренду.
Електронна енциклопедія – це енциклопедія в електронному (цифровому) вигляді, яка містить історичні документи, наукові статті, тексти підручників, посібників та багато іншої цікавої та корисної інформації для людей. Електронна енциклопедія тісно пов'язана з електронною бібліотекою. Після появи у 16 ст. енциклопедій-книжок слово отримало сучасне значення, у яких були зібрані відомі на той час знання з різних галузей наук.
Електронні бібліотеки характеризуються високою швидкістю розвитку, свободою доступу до редагування і т. д.
Є такі різновиди енциклопедій:
1. Енциклопедії і енциклопедичні словники
2. Загальномовні (багатомовні і одномовні), спеціальні словники
3. Словники мови письменника
Основним об'єктом, який об'єднує всі різнорідні масиви енциклопедичної інформації, є стаття, яка ідентифікується за допомогою заголовного слова (заголовним словом може бути звичайне слово або словосполучення, термін, власне ім'я і т. д.)
Зміст кожної енциклопедії представлений користувачам у вигляді єдиного алфавітного списку статей, не розбитих по томах.
Зберігаються веб - енциклопедії у таких форматах:
- архіви на веб-сайті;
- текстові статті на веб-сайті;
- відкриті статті із можливістю редагування безпосередньо на веб-сайті із застосуванням технології Вікі;
- анотації, опис правил користування та контакти для купівлі енциклопедії на компакт – дисках чи паперового видання.
Отже, електронні видання, на відміну від паперових, друкованих енциклопедичних видань, мають такі переваги:
- можливість розміщення в мережі Інтернет;
- компактність зберігання;
- відсутні обмеження на розміри статей;
- швидкий пошук тематичної добірки з потрібної сторінки (вбудована система пошуку);
- багатий та високоякісний ілюстративний матеріал (мультимедіа – поєднання різних форм подання інформації: текстової, графічної, звукової; відтворення рухомих і нерухомих зображень);
- актуальність та повнота інформації за рахунок постійного оновлення та доповнення;
- можливість швидкого використання фрагментів статей – цитування, копіювання;
- швидкий доступ до необхідної інформації.
Без енциклопедій ми довго б не могли відшукати потрібних відомостей про окремі країни, народи, про природні явища тощо. Так з допомогою енциклопедій, як загальних, так і тематичних, можна під рукою тримати велику кількість зведених відомостей, які потрібні як для загального розвитку, так і для професійної діяльності.
 Учень 4. Онлайн енциклопедії
Українська Вікіпедія - найбільша мережева енциклопедія українською мовою
Знаймо - Онлайн вікі - енциклопедія, де автоматично перекладено деякі статті Російської Вікіпедії українською мовою
Всеукраїнська велика енциклопедія рослин
Хохлопедія Українська Енциклопедія - Збірник різних оцифрованих українських енциклопедій
Українська Інтернет - енциклопедія  - україномовна вільна бібліотека
Фармацевтична енциклопедія
Електронна єврейська енциклопедія - російськомовний ресурс, присвячений єврейській історії, культурі та персоналіям, покриває окремі теми Історії України
УКРАЇНСЬКІ ЕНЦИКЛОПЕДІЇ І СЛОВНИКИ поділяються на:
Загальні енциклопедії
 Спеціалізовані енциклопедії і словники
 Історичні та географічні енциклопедії
 Мережеві
 Регіональні енциклопедії
 Енциклопедії та словники з фізики та астрономії
 Мовознавчі енциклопедії
 Літературознавчі енциклопедії
 Культурознавчі та мистецтвознавчі енциклопедії
 Філософські та політологічні енциклопедії
 Соціологічні та психологічні енциклопедії
 Економічні енциклопедії
 Технічні енциклопедії
 Сільськогосподарського профілю
 Біологічні енциклопедії
 Юриспруденція, правознавство: енциклопедії
 Інші енциклопедії
 Учень 5. Електронні словники. Електронний словник - комп'ютерна база даних, що містить особливим чином закодовані словникові статті, що дають змогу здійснювати швидкий пошук потрібних слів, часто з урахуванням морфологічних форм і з можливістю пошуку словосполучень (прикладів вживання), а також з можливістю зміни напряму перекладу (наприклад, українсько-російський або російсько-український).
На думку французького письменника Анатоля Франса, словник - це всесвіт розташований в алфавітному порядку. Словники необхідні не тільки, коли не знаєш написання того чи іншого слова. Але і є важливою одиницею національної культури.
Словники бувають різні. Це і антропонімічні, двомовні і багатомовні перекладні словники, діалектні словники, граматичні словники, словники сполучуваності, ідеографічні, семантичні й асоціативні словники, історичні, лінгвокраїнознавчі, і культурологічні словники, морфемні і словотворчі, зворотні, орфографічні, орфоепічні, синонімічні словники, словники антонімів, лінгвістичних термінів, словники іноземних слів, словники лінгвістичних термінів і енциклопедії, словники назв жителів, неологізмів, омонімів, паронімів, скорочень, словники епітетів, порівнянь, метафор, словники соціальних і професійних діалектів, мови письменників і словники окремих творів, словники-довідники труднощів мови, термінологічні словники тлумачні словники, топонімічні словники, етимологічні, фразеологічні та частотні словники.
Тільки один цей перелік видів словників показує у якій великій кількості галузей людської діяльності використовуються словники. Без словників важко було б відшукати професіоналів у тій чи іншій сфері, спілкування, зокрема – професійне, перетворилося б на хаосне, з постійним перепитуванням “що саме ви розумієте під цим, а що під тим”. Годі вже й говорити про міжнародне спілкування без словників для перекладу на іншу мову.
Словники відіграють велику роль у сучасній культурі, у них відбиваються знання, накопичені суспільством протягом століть. Вони служать цілям опису і нормалізації мови, сприяють підвищенню правильності і виразності мови його носіїв.
Електронні словники мають низку очевидних і істотних переваг у порівнянні зі словниками традиційними. Сучасні електронні словники не тільки значно перевершують за обсягом книжкові, а й знаходять шукане слово або словосполучення значно швидше. Причому шукати можна в будь-якій формі. Деякі, наприклад abby lingvo, вбудовуються в усі основні офісні програми і виділене слово можна переводити натисканням декількох клавіш. Електронні словники не лише містять транскрипцію, але й можуть вимовляти слова. Тут теж існує два підходи. У МультиЛекс вбудований синтезатор звуку і вимовляються всі слова. Однак повністю довіряти такому підходу, не контролюючи його по транскрипції, небезпечно. Синтезатор може неправильно поставити наголос або взагалі спотворити вимова слова. У abby lingvo основну лексику озвучує диктор з оксфордським вимовою. Але, звичайно, найголовніша перевага хороших електронних словників - одночасний пошук не тільки за назвою словникової статті, але і по всьому величезному обсягу словників, що просто нереально в паперовому варіанті.
Які ж недоліки електронних словників?
Електронні словники успадкували деякі недоліки звичайних словників. В основному це проблема неповноти словника, а так само підтримки словника в актуальному стані. Так само до недоліків можна віднести і те, що багато словників вимагають наявність певної сукупності програмних засобів, які в свою чергу вимагають наявність певних апаратних засобів. Ще одним з недоліків є те, що електронні словники дорожчі, ніж їх паперові побратими.
Сучасна людина ніяк не може обійтися без словників. Якщо вона позбавляє себе цього джерела знань, вона одразу ж приречена бути відкинутою на задвірки мовного суржику, професійної некомпетентності, кар’єрного занепаду та деградації.
Використовуючи різноманітні словники, людина може не тільки орієнтуватися в наукових та технічних спеціалізованих термінах, але за допомогою словників слів-синонімів збагачувати свою мову, робити її більш досконалою та цікавою для сприймання.
 Заключне слово бібліотекаря: Звичайно, бібліотеки будуть змінюватися швидко, навіть швидше, ніж це зараз можна уявити, і електронні видання займатимуть в них домінуюче місце. Це неминуче змінить звичне бібліотечне мислення, адже електронні форми об’єднають процеси бібліотечної роботи - комплектування, обробку, збереження й обслуговування в один, ставлячи перед бібліотекарем нові завдання, серед яких - вміння орієнтуватися та керувати інформаційними потоками, створити можливості для користувачів оперативно отримувати необхідну інформацію з любої точки земної кулі.
Сьогодні скачати книги в будь-якому форматі для будь-якого електронного пристрою для читання можна на спеціалізованих сайтах абсолютно безкоштовно. Важливо й те, що книги далеко не завжди швидко з’являються на прилавках магазинів, у той час як в Інтернеті література поширюється дуже швидко. Більше того, багато авторів в день презентації твору, разом з видавництвом друкованих книг, відразу ж «заливають» в мережу електронний варіант. І в Інтернеті представлений вибір всіляких книжок набагато більш різноманітний, ніж в хорошому книжковому супермаркеті – тут можна знайти не тільки художні твори і підручники, а й досить специфічні словники і спеціальну літературу, щоб виконати, наприклад, переклад з японської мови або екзотичні прислів’я народів Африки .
Істотною перевагою в порівнянні зі звичайними книгами є можливість зберігати позначки, закладки, цитати, копіюючи їх в окремий файл прямо з тексту. Для цього потрібно натиснути тільки всього кілька кнопок, після чого фрагмент тексту, що нам сподобався буде вирізаний і збережений. Для тих, хто читає книги вдумливо і любить перечитувати, відзначати цікаві думки і висловлювання, така можливість є унікальною.
Сучасні електронні пристрої для читання книг оснащуються екраном, який виконується за технологією паперу третього покоління, що гарантує режим читання, що мінімально впливає на зір. Дана технологія не має нічого спільного з тим, як виготовлені монітори для комп’ютерів і ноутбуків, тому не варто боятися, що від читання електронної книги будуть так само боліти очі – екран абсолютно ідентичний звичайній книжковій сторінці як за кольором, так і за особливостями сприйняття. Більше того, в електронному пристрої є можливість змінювати величину шрифту, налаштовувати параметри відповідно до особистих переваг, чого не можна сказати про звичайну книгу.
Так чи інакше, але сучасні технології поступово входять в життя кожної людини і далеко не всі нові рішення гірше традиційних.
Отже сьогодні бібліотеки є в процесі постійного розвитку, технічного удосконалення, шукають і знайдуть своє місце в інформаційному просторі країни.
 Про презентацію
Презентація «Подорож мережею Інтернет: електронні бібліотеки, світ електронних словників» створена за допомогою Microsoft Power Point.
Слайд 1. Подорож мережею Інтернет: електронні бібліотеки, світ електронних словників
Слайд 2. Електронна бібліотека – бібліотека, яка володіє значною колекцією документів в електронній формі, оснащена засобами навігації та пошуку доступної інформації через Інтернет. У базі даних електронної бібліотеки знаходяться  як цифрові  документи, так і самостійні електронні документи (тексти, зображення, звуки, відео, нотні архіви)
Слайд 3. Переваги електронної бібліотеки: користувач отримує інформацію незалежно від часу і місця знаходження – свого чи бібліотеки;          суттєво підвищується оперативність надання користувачам необхідної літератури, документів та даних; користувач має можливість доступу до різних електронних ресурсів;
Слайд 4. Документи, що є у бібліотеках в обмеженій кількості, стають доступними значно більшій кількості користувачів; робота з цифровими електронними документами може  вийти далеко за рамки простого читання тексту або перегляду зображення.
Слайд 5.  Фрагменти вихідних даних можна використати в роботі, об'єднуючи та редагуючи матеріали; можливий швидкий та якісний пошук певних фрагментів, його семантичний аналіз та інші види програмної обробки;  досягається економія площі та простору у порівнянні зі звичайною бібліотекою.
Слайд 6. Види електронних бібліотек
Слайд 7. Електронні бібліотеки поділяються на три категорії: окрема електронна бібліотека – звичайна класична бібліотека, при цьому повністю автоматизована; інтегрована електронна бібліотека – група із декількох
незалежних бібліотек, об‘єднаних загальною тематикою та комунікаційною мережею; збірна електронна бібліотека – віртуальна бібліотека, яка надає єдиний доступ до розкиданих по мережі ресурсів та тематичних матеріалів.
Слайд 8. Окрема електронна бібліотека має фонди у цифровій формі (як результат сканування або оцифрування). Така бібліотека самообмежена, оскільки матеріали в ній знаходяться в одному місці. По суті це комп'ютеризована версія класичної бібліотеки. Мережа, яка складається із декількох електронних бібліотек, об'єднаних загальною тематикою, називається інтегрованою електронною бібліотекою. Бібліотеки, які входять в неї різноманітні. Збірна електронна бібліотека комплектує тільки довідково-пошуковий апарат із покажчиками шляхів виходу на відповідні фонди, тому одним рухом «миші» ви можете увійти у кіберпростір, який містить резюме матеріалів вибраної вами тематики.
Слайд 9. Типи електронних бібліотек за змістом: Універсальні – фонди універсальних електронних бібліотек формуються у вигляді зібрання тематичних електронних колекцій з різних областей знання. Спеціалізовані (тематичні) – фонди таких електронних бібліотек формуються у відповідності з конкретною областю знань, або з урахуванням інтересів та пристрастей створювача ресурсу. Наприклад, художня література, історичні науки, природничі науки, культура та мистецтво, дитяча література, енциклопедії.
Слайд 10. Електронні бібліотеки України
Слайд 11.
BookLand - магазин электронних книг.
Українська бібліотека - «Джерело»
UkrReferat.com
AtlasUa - Карти міст і сіл України
Большая Одесская библиотека
Большая онлайн библиотека e-Reading
Большая электронная библиотека
Весна :: Словник - Vesna :: Dictionary
Галерея АРТкросс
Електронна бібліотека української літератури (Канада)
Слайд 12.
Литературная информационно-поисковая система-каталог
Мислене древо  (Українські інформаційні ресурси для освіти і науки) Научная электронная библиотека Украины - Scientific Electronic Library of Ukraine Поетика: бібліотека української поезії
Бібліотека української літератури
PSYLIB – психологическая библиотека
Удобная народная библиотека
Українська бібліотечка
Бібліотека української лiтератури
Электронная библиотека
Большая электронная библиотека
Слайд 15. Енциклопедії в Інтернеті
Інтернет - енциклопедія-це енциклопедія що діє у Web-середовищі. Вони поділяються на групи: енциклопедії, написані колективом авторів. Є аналогом паперової енциклопедії, тільки перенесеної на Web-сервер. Прикладом може слугувати електронна енциклопедія «Кругосвет» або електронна версія «Православної енциклопедії»;
енциклопедії, які створюються її читачами та користувачами Інтернету у відповідності з правилами окремо взятого проекту.
Слайд 16. Словники в Інтернеті.
Електронний словник - словник у комп'ютері або іншому електронному пристрої. Дані словники дозволяють швидко знайти потрібне слово, часто з врахуванням морфології і можливістю пошуку словосполучень (прикладів вживання), а так само з можливістю перекладу його на інші мови. З технічної ж точки зору, електронний словник - комп'ютерна база даних, яка містить словникові статті, що дозволяють здійснювати швидкий пошук потрібних слів (словосполучень, фраз). Електронні словники поділяються на ті, які виконують тільки одну функцію (наприклад: «тлумачний словник Даля Онлайн»), і ті, які в змозі виконувати багато функцій (наприклад: «ABBYY LINGVO»).
Слайд 17. Енциклопедичні словники описують світ, пояснюють поняття, дають біографічні довідки про відомих людей, відомості про країни та міста, про видатні події (війни, революції, відкриття Філологічні словники містять ). інформацію про слова. Існують різні типи філологічних словників. Більшості людей відомі двомовні словники: до них ми звертаємося під час вивчення іноземних мов, перекладу текстів з однієї мови на іншу. Етимологічні та історичні словники описують походження слова, орфоепічному словнику (тобто словнику правильної літературної вимови), його шлях у мові, всі зміни, які відбулися з ним на цьому шляху. Граматичні словники містять інформацію про морфологічні та синтаксичні властивості слова; у зворотних словниках слова розміщені за алфавітом їх кінцевих літер (іноді це потрібно для деяких  лінгвістичних досліджень).
Слайд 18. Переваги електронних словників.
Електронні словники мають ряд очевидних та істотних переваг у порівнянні зі словниками традиційними. До останнього часу єдиним їх недоліком було встановлення і використання на комп’ютері користувача. Однак цей недолік сьогодні усунуто внаслідок зростаючих темпів комп'ютеризації і появи Онлайн версій в Інтернеті.
Однією з найбільш явних переваг електронного словника є різке скорочення обсягу. На одному компакт-диску міститься інформація, яка зберігатиметься в декількох томах книжкового словника. Сучасні електронні словники не тільки значно перевершують за обсягом книжкові, а й знаходять шукане слово або словосполучення за кілька секунд.
Слайд 19. Найголовніша перевага хороших електронних словників - одночасний пошук не лише за назвою словникової статті, а й за всім величезним обсягом словника, що просто нереально в паперовому варіанті. Такий пошук створює багатовимірний портрет слова, при цьому витягуються з словникової статті не тільки конкретні приклади його використання і стійкі вирази, в яких слово зустрічається, але і стають явними мовні закони, яким підкоряються правила словотворення.
Мова - відображення реального життя людей, їх культури. У звичайну розмовну мову приходять нові слова, терміни, стійкі словосполучення. Вся нова лексика не може бути адекватно відображена у «паперових» словниках з тієї простої причини, що вони занадто довго розробляються. 
Слайд 20. Недоліки електронних словників.
Електронні словники успадкували деякі недоліки звичайних словників. В основному це проблема неповноти словника, а так само підтримання словника в актуальному стані. Дані проблеми не так яскраво виражені, як у їх паперових прабатьків, але все-таки мають місце.
Слайд 21. Неповнота електронних словників вдало вирішується з використанням комп'ютерних програм в різні способи:
Ø залучення фахівців для поповнення словників;
Ø надання можливості користувачам самим поповнювати і редагувати словники;
Ø імпорт даних із вже існуючих словників (в тому числі і з відсканованих копій паперових словників, з використанням інструментів розпізнавання)
Ø приміром, online-перекладачі та словники Google після невдалого пошуку слова або словосполучення пропонують ввести свій варіант перекладу (тлумачення) і зберегти його. Енциклопедія Wikipedia працює за тією ж схемою.
Слайд 22. www.uk.wikipedia.org
Електронні довідники та енциклопедії       
«Вікіпедія» - україномовна версія енциклопедії. Пошук за статтями вільної універсальної енциклопедії, написаних українською мовою. Вибрані статті, цікаві факти, поточний день в історії, посилання на тематичні портали і споріднені проекти.
Слайд 23. «Мир словарей» - бібліотека словників. Словники і енциклопедії з пошуковою системою за ключовими словами: Великий енциклопедичний, Етнографічний, Будівельний, Фінансовий, Словник комп'ютерного жаргону та ін
Слайд 24. www.krugosvet.ru
«Кругосвет» - універсальна енциклопедія. Рубрикатор за категоріями: історія, медицина, технології та ін. (статті, карти, ілюстрації). Пошук за темами та алфавітом. Версії для друку. Відомості про продукт на CD.
Слайд 25.  www.rubricon.com
«Рубрикон» - енциклопедії в Інтернеті. Платний доступ до повних електронних версій енциклопедій і словників. Тематичний каталог енциклопедій. Анонси статей, пошук за анонсами. Описи пакетів видань, ціни.
Слайд 26. www.persons.com.ua
Біографічний банк даних «Особистості». Банк даних «Особистості» містить близько 60 000 біографій людей, що залишили слід у історії людства, а також додаткові дані, згруповані по розділах: власне біографія, посилання на Інтернет -джерела, зв'язки з іншими особистостями, додаткові текстові, графічні, аудіо та відео матеріали
Слайд 27.  Електронна бібліотека Козятинського МВПУЗТ
Слайд 28. Література універсального змісту для залізничників;
Помічник машиніста електровоза;
Помічник машиніста тепловоза;
Помічник машиніста дизель-поїзда;
Помічник машиніста електропоїзда;
Чергові по залізничній станції;
Автомобільна справа;
Електротехніка;
Колійні машини;
Креслення;
Автогальма;
Слайд 29.
Ділове мовлення,
Контактна мережа;
Кухар-кондитер;
Монтер колії;
Охорона праці на залізничному транспорті;
Штукатурні, малярні, лицювальні роботи
Слюсарна справа;
Провідник пасажирських вагонів;
Перукарська справа;
Оглядач вагонів;
Технологія галузі;
Художня література (відповідно до навчальних програм учнів училища);
Слайд 30. Систематичний каталог нашої бібліотеки створений за галузями знань, тут кожен може легко знайти матеріали за своєю спеціальністю
Слайд 31. Завершуємо роботу над створенням алфавітного каталогу на весь фонд бібліотеки.
Слайд 32. Інтернет перенасичений інформацією. Головне завдання сучасної людини, що працює в світовій мережі, вміти знаходити «корисну сторінку», як в
прямому, так і в переносному значенні слова. На щастя, гарних Інтернет - проектів дуже багато. Звісно, врахувати всі їх неможливо. Проте ми хотіли показати Вам яскраві приклади таких сайтів, які можуть бути вашою «бібліотечною поличкою».
Слайд 33. Дякую за увагу
Самоконтроль
1. Електронна бібліотека – це...?
2. Основні завдання і принципи електронної бібліотеки?
3. Види бібліотек.
4. Що таке Інтернет - енциклопедія?
5. Онлайн - словник – це...?
 Використані джерела
1.     Вигурский К.В., Семеновкер Б.А. «Электронная библиотека, может быть, вовсе и не библиотека, но библиотекари должны иметь на неё родительские права» //Библиотековедение. – 1999. - №4-6. – С.82-95.
2.     Вуль В. особенности некоммерческих электронных библиотек //Библиотечное дело. – 2003. - №8. – С.21-23.
3.     Вуль В. Что хранят электронные библиотеки в России? //Библиотечное дело. – 2003. - №3. – С.16-19.
4.     Гиляровский Р.С. Электронные издания в библиотеке: Проблемы и пути их разрешения //Библиотечное дело и проблемы информатизации общества: Тез. докл. междунар. научн. конф.; Москва, 27-28 апр. 1999 г. – М., 1999. – Ч. 1. – С.17-19.
5.     Електронні інформаційні ресурси бібліотек України: [За результатами дослідження] //Бібліотечна планета. – 2002. - №2. – С.20-21.
6.     Земсков А.М. Электронные библиотеки как элемент информационного общества //Научные и технические библиотеки. – 2002. - №6. – С.5-15.
7.     Костенко Л. Еволюційний підхід до організації кооперативної каталогізації в Україні //Проблеми вдосконалення каталогів наукових бібліотек: Матер. міжнар. наук. конф.; Київ, 14-17 жовтня 1997 р. – С.69-70.
8.     Національна електронна бібліотека України. Основні проектні рішення: [Електрон. ресурс] /Уклад. Л.Й.Костенко. – Засіб друку: URL: http://www.nbuv.gov.ua/library/col.html. – Заголовок з екрану.
9.     Павлуша І. Електронні бібліотеки: зарубіжний досвід, питання, розробки української концепції //Бібліотечний вісник. – 1999. - №4. – С.13-23.
10.     Павлуша Т.П. Сучасні проблеми інформатизації бібліотек України: бібліотекознавчі аспекти //Бібліотека. Інформація. Суспільство: Збірка наукових праць. – К., 1998. – С.116-121.
11.     Шейко В. Електронні бібліотеки в Україні: перспективи розвитку //Бібліотечний вісник. – 2001. - №5. – С.31-34.




 















Комментариев нет:

Отправить комментарий