четверг, 17 ноября 2016 г.

«Біль Чорнобиля».
Тематичний вечір

План проведення
1.     Вступна частина.
2.     «Біль Чорнобиля» Бесіда.
3.     Мої спогади.
4.     Обговорення теми.
Мета: Чорнобиль – це вже історія України, тому учнів треба навчати вболівати за минуле своєї держави, сприймати її такою, яка вона є, до того ж формувати загально розвинену людину, що буде протистояти злу, насильству, несправедливості та руйнуванню навколишнього світу; розвивати в учнів потребу будувати, створювати, відроджувати заради України; виховувати почуття сприймання чужого болю як свого, загальнонародного горя – як особистого, почуття любові до людини, до землі, до держави; виховувати почуття поваги й пам’яті до трагічних сторінок України.
Обладнання: книжкова виставка «Біль Чорнобиля»;
а) Плакат з написом:
“Чи чуєш, ти світе,
Як гірко ридає полин,
Як тяжко і тужно
Моєму народу болить?”
б) Великий плакат із зображенням контурів зруйнованого реактора;
в) Дві стрічки чорного і червоного кольорів.


Вступне слово бібліотекаря
У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о 1-й годині 23 хв. над четвертим , реактором Чорнобильської" атомної електростанції нічну пітьму розірвало її полум'я.
Чорнобиль... Чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум'янітиме чорним вогнищем скорботи.
Райцентр Чорнобиль. Це ім'я походить від назви різновиду гіркого полину чорнобилки. Спочатку так іменувалося давнє поселення, потім місто, а згодом - І атомна електростанція. Мало хто знав про чорнобривого брата сивого полину, аж поки не стався страшний атомний вибух у місті ,яке І зветься Чорнобиль. І тоді згадали люди, що у книзі книг - Біблії говориться І про полин і пов'язану з ним страшну катастрофу: „...засурмив третій Янгол, І велика зоря спала з неба, палаючи, як смолоскип. І стала вона на третину; річок та водні джерела. І ймення зорі тієї „Полинь". І стала третина води, як полин, і багато людей повмирало з води, бо згіркла вона" („Апокаліпсис").
Аварія на ЧАЕС - смертоносне полум'я зловісної пожежі висвітило кожного, хто там працював І жив, виділило перших Із перших, вони, ризикуючи життям, кинулися до реактора, аби своїми грудьми перестерегти трагедію.
(Через екран проектуються фотографії реактора, портрети пожежних)
1-й учень. Першими до реактора через кілька секунд по тривозі прибули пожежні ВПЧ-2 по охороні АЕС на чолі з начальником караулу В.Правиком. За караулом Правика прибув караул його бойового побратима лейтенанта В.Кибенка. Вони ринули у вируюче полум'я - у смертельну радіацію не за наказом командира, а за законом совісті, рятувати станцію і людей, не думаючи про себе, хоча добре усвідомлювали небезпеку.
2-й учень. Вогонь усе лютував, не вщухав. Начальник караулу лейтенант Правик по рації передав виклик №3, за яким усі пожежні машини Київської області негайно вирушили до Прип'яті. На допомогу примчав і начальник пожежної частини майор Л.Телятников. „Ніколи в житті, - скаже він потім, - не було в мене дороги важчої, ніж ця - завдовжки у хвилини. З неймовірним тріском палала величезна плотина покриття над машинним залом І допоміжним корпусом, навкруги разом з вогнищем задушливий дим. Киплячий бітум пропалював чоботи, бризками осідав на одязі, в'їдався у шкіру. Люди слабшали від їдкого диму, нестерпної спеки і болю.
3-й учень. Тищура, Ващук, Правик, Кибенок обслуговували найнебезпечнішу ділянку.
Відвага... Для пожежного це невід'ємна професійна риса, без якої ніяк не можна. Ось так тієї трагічної ночі лейтенанти І сержанти пожежної охорони виконували свою звичайну роботу. О, ні! Це був смертельний грець, з якого хлопці вийшли переможцями. 28 чоловік двох караулів затулили собою не тільки станцію України, а й Європу. Шість чоловік загинули. Так вони жили, працювали й увійшли в безсмертя.
Ті, що згоріли в огні
В перші хвилини двобою,
Землю прикрили собою,
Як наші діди на війні.
Не залишили пости,
Мужньо стояли на герці,
Пам'ятник їм вознести
Треба у кожному серці.
Бібліотекар. Вдивіться в ці обличчя (демонструє фото пожежних). Усі вони молоді, вродливі, мужні. Вічна пам'ять їм, низький уклін усім покійним від усього людства. Навічно заснули герої-пожежники на новому підмосковному Митинському цвинтарі. Скромні плити з червоними зірками будуть нагадувати нам І майбутнім поколінням імена Правика, Ігнатенка, Кибенка, Титенка, Тищури, Ващука. Вічна слава героям!
Учень.
Лейтенанти - хлопці непохитні,
Молоде, вогненне покоління,
Ви, як пам'ять, у тривожнім світі,
Роду незнищенного коріння.
Сівачі, поліщуки відраду,
Ви вогнем назавжди подружили
В сонцеткану днину і в негоду
Той вогонь перепинить зуміли.
Лейтенанти - мужність і звитяга,
Від землі ви набрали сили...
Ще далеко десь до саркофага,
Та вогонь життям ви зупинили.
Першим важко. Ви ж були найперші,
Із вогню та в полум'я шугали.
Не до подвигів і не до звершень, -
Ви ж собою людство заступали.
Тільки жити - в нас будує спрага,
Та продовжить пісню родоводу...
А лишилась вірності присяга –
Батьківщині. Матері. Народу.
Учениця. Наша пам'ять і пам'ять багатьох наступних поколінь - знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих днів 1986 року. Поля і луки, ліси і озера, річки і ставки Чорнобильщини тяжко уражені невидимою чорною хворобою.
Учень. Горе впало не тільки на Україну. Воно зачепило Білорусь і Росію. На забруднених територіях нині проживає близько 3 млн. осіб. Змертвіло багато водойм, непридатною для вживання стала в них вода.
Бібліотекар. Нині в Україні склалася важка демографічна ситуація. Смертність населення перевищує народжуваність. Збільшується кількість психічних і онкологічних захворювань у людей. Настав час усій громадськості бити на сполох, рятувати своє майбутнє, майбутнє нації!
Учениця.
1. Жадання людства - зупинити
Безодні атомної смерч.
Ми ж сівачі,
Ми - сонця діти -
Спроможні зупинити смерть.
2. Спинити вибухи ракети -
Роззброїти віки і дні,
Щоб сонце мирної планети
У кожнім сходило вікні.
Щоб трави, колоски і віття
Вогнем не перетліли в прах,
Щоб грізне ядерне плахіття
Не спалахнуло по світах.
Щоб наша думка і дорога
Єднали глибину і вись, -
Вола чорнобильська пересторога:
- Людство, зупинись!
Година спілкування
“Чорнобиль пропусти крізь серце”
Звучить музика.
Виходять ведучі.
1 ведучий - Мирну весняну українську ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Вона була найтихішою і найтемнішою і не сповіщала про біду.
2 ведучий - Проте в ту саму ніч з 25 на 26 квітня відлік часу став уже не мирним, а бойовим. О першій годині 23 хв. 40 сек., коли усі спали безтурботним сном, над четвертим реактором ЧАЕС несподівано велетенське полум’я розірвало нічну темряву.
І читець.
Палаючі безодні ночі.
Нема ні впину, ні кінця,
А ранок ще життя доточить,
Ще сколихне людські серця,
Ще день, мов поклик, розів’ється -
У небі, в обріях земних,
І пам’ять  зболеного серця
Назве і мертвих, і живих.
Живі і мертві... Всі тутешні,
Вітчизни-матері сини.
Людське життя, мов цвіт черешні
Осипалось... Не з їх вини
Де сад весни і поле отче,
Їх слід веде у майбуття.
Палаюче жахіття ночі
Перепинило їм життя.
Куди ж тепер біжить дорога
І чи впаде в гудронний шлях?
Та хлопцям вижити незмога.
На тих реакторних полях.
1 ведучий. У вируюче полум`я, в смертельну радіацію вступили 28 пожежних Чорнобиля. Вони першими прийняли самий жорстокий удар по ІV блоку станції. Сьогодні ми називаємо їх “шеренгою №1”. Ніхто з цієї шеренги не здригнувся, не відступив перед лицем неймовірної небезпеки. І кожен вартий того, щоб люди про нього писали і пам`ятали.
Найпершим у кого зупинилося серце в мить вибуху, був старший оператор Валерій Іванович Ходемчук. За ним незабаром помер на посту його друг Володимир Миколайович Шашенок. Його, обпаленого і опроміненого винесли на руках пожежники і лікарі. І він встиг сказати: “Там...Валєра.,.” Втратив свідомість і більше вона до нього не повернулась. Валерія Ходамчука так і не знайшли. Четвертий блок став для нього і могилою, і пам`яттю.
ІІ ведучий.
Чую, знаю, хоч несила знати:
мертвий сік пустила знов трава,
В мертве поле вийшла мертва мати
І чаїний голос ожива:
Мати:
Синочку, синок, моя кровинка,
Виглядаю тебе ночі й дні!
Не приходиш - хоч приснися, синку,
Дай погладить личенько мені.
Я ж тебе, малого, колисала
Не затим, щоб ти розвіявсь в дим,-
У землі синів таких немало,
Ти ж у мене, синоньку один !
1 ведучий.
... Чую, знаю, хоч несила знати:
де трава - не йди - підвівся ліс!
Сивим полем йде вдовиця жати
Хоч не сніп, то перевесла сліз...
Любчику, солодкий, мій жаданий,
Виглядаю тебе ночі й дні!
Не приходиш, хоч приснись, коханий!
Дай же пригорнутись... Хоч вві сні!
2 ведучий. У ту квітневу ніч начальником 4 пожежного караулу був лейтенант Володимир Правик. Він першим ступив назустріч атомній біді. Ступив за бар`єр, за межу можливого, ступив туди, звідки звичайна людська доля бере новий початок - безсмертя. І стояв доки вистачило сили.
1 ведучий. Всього 300 сек. потрібно було Віктору Кібенку, який очолював караул в пожежній частині Прип`яті, щоб подолавши значну від­стань до атомної станції, прийти Правику на допомогу.
2 ведучий. А полум`я розповзалося по покрівлі, жадібно поглинаючи метр за метром. Запекла жара змусила відкинути респіратори... Бітум плавився і тік, наповнюючи повітря задушливим перегаром.
1 ведучий. На допомогу примчав і начальник пожежної частини майор Л.П.Телятніков. Побачена картина приголомшила: відкритий реактор, а зверху над його смертоносним диханням, на величезній висоті метушилися маленькі постаті.
2 ведучий. Киплячий бітум пропалював взуття, запалював шкіру тіла. Люди слабли. Спочатку Віктор Кібенок побачив, як втрачає свідомість Володимир Тищура. Потім захитався і впав Володимир Вашук... Віктор разом із Правиком трималися до останнього.
Читець.
Коли біда чорнобильська війнула,
Коли упав наладчик неживим,
Тут першим був начальник караулу -
Володя Правик з воїнством своїм.
Дивлюсь в його лице - ось-ось розправить
Одну він зморшку між густеньких брів,
Чудовий хлопець Володимир Правик,
З тих, чиє серце - гордість матерів.
1 ведучий.  Тієї квітневої ночі, коли горіла земля і небо, Володимир Правик і його побратими не відступили з лінії вогню.
2 ведучий. Добре і ніжне серце Правика в годину чорну і люту закрило собою від лиха кохану дружину Надійку і донечку Наталочку, маму і батька, всю Вітчизну.
(Музика з к-му " Мой ласковий й нежный зверь")
1 ведучий. Лебедина пісня - два білих крила у польоті, два зріднених слова, як нерозлучні і вічні земля і небо. Лебедина пісня - останній подвиг і останній зблиск таланту, зоря кохання.
Надія: “Як щасливі ми були з Володею. В той день він дуже поспішав, поцілував нашу донечку і побіг: уже наздогін я вигукнула наш „пароль”: „Не гори, Правик!” Він посміхнувся махнув рукою і сказав: “Не буду, не буду!” Боже ж мій, чи ж знала я, що через декілька годин станеться ця біда? Ми познайомилися в Черкасах, коли він був курсантом, а я ученицею музичного училища. Це сталося у новорічну ніч 1982 року. З того часу ми з ним не розлучалися. Найцінніше - його листи. За час нашого знайомства і нашого життя він написав їх 800.
2 ведучий. Володимир Правик віддав своє життя, не вагаючись. Їхнє щастя обірвалося у ту мить, коли перестало битися його серце -10 травня 1986 року.
1 ведучий. Наталія Іванівна Правик до кінця була разом із сином, до останнього його подиху в московській лікарні.
2 ведучий. 10 травня Володя ще жив. Але до вечора йому погіршало. Мати раптом почула: „Попрощаємося. Попрощаємося, мамо”. Голос його був тихим і якось по-особливому рівним. Він йшов з життя з такою ж гідністю, з якою прожив його. Ні стогону, ні крику.
1 ведучий. Митинське кладовище. Два десятки кілометрів від Москви. Тут, на центральній алеї, могили шістьох із „шеренги №1”:
сержанта Миколи Васильовича Вашука,
ст. сержанта Василя Івановича Ігнатенка,
лейтенанта Віктора Миколайовича Кібенка,
лейтенанта Володимира Павловича Правика,
ст. сержанта Миколи Івановича Митенка,
сержанта Володимира Івановича Тищури...
2 ведучий. На двох могилах Правика і Кібенка - зірки Героїв Радянської Союзу.
1 ведучий.  Героїзм миті або мить героїзму завжди поступаються місцем буденній роботі. Але ті будні - зовсім незвичайні. Вони також героїчні - адже Чорнобиль став небезпечною зоною.
Читець.
Колючий дріт одрізав нас од світу,
Оскалився дозиметричний пункт.
І рев машин понад буяння цвіту
Зацупив горло, мов смертельний джгут.
Облипла пилюкою сіра глиця,
Їжачиться над вилиском шосе,
Обпалені вітрами й сонцем лиця,
Дорога у безвість стрімголов несе,
Куди ви, хлопці? Станьте, зупиніться,
Такі ж ліси довкола весняні,…
Та стогне древній шлях, немов боїться
Забутися і задубіть у сні.
Летять, летять машини на Чорнобиль,
На чорну жур, на позов, на біду,
І жайвори випурхують з ковдобин,
Розхитуючи зелень молоду.( “Зона”, Л.Горлач)
2 ведучий. Сотні, тисячі спеціалістів брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. І сьогодні у нас на зустрічі ...
1 ведучий.  Герої Чорнобиля вже відомі усьому світові. Їхні портрети були в пресі, лишилися на полотнах, про них зняті документальні фільми і написані книги.
2 ведучий. Наш земний уклін, наша довічна вдячність усім тим, хто, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю;
1 ведучий.
За днями дні – минав повільно рік,
За днями дні – 20 рік минає,
Нехай же лихо наше проминає
І в нашім світі не повториться повік.
2 ведучий.
Хай стане мир міцнішим у сто крат,
Хай над землею чисто небо буде.
Чорнобиль - попередження, набат,

Його уроків людство не забуде.

Комментариев нет:

Отправить комментарий