вторник, 15 ноября 2016 г.



КУЛЬТУРА КРАЇН ЄВРОСОЮЗУ
(віртуальна екскурсія)
Мета: показати учням цікаві факти та культурні цінності країн Євросоюзу, допомогти зрозуміти важливість Європейського об’єднання, формувати новий європейський світогляд молоді.
План заходу:
1.     Вступне слово.
2.     Німеччина.
3.     Італія.
4.     Іспанія.
5.     Франція.
6.     Заключне слово.
Хід бібліотечного заходу:
Демонстрація слайду №1 з презентації.
Вступне слово бібліотекаря: Сучасна західна культура виключно динамічна. Практицизм, індивідуалізм, погоня за матеріальними благами специфічне відношення до часу ("час - гроші" ) багато в чому руйнують встановлені в попередні епохи ідеали людської поведінки, людських взаємовідношень. Це культура, заснована на підприємництві, бізнесі, діловитості. Її головні герої - люди, що вміють заробляти гроші. У ній ціняться активність, раціональність, професіоналізм.
Сучасна західна культура досить живуча і продовжує існувати, незважаючи на інші голоси філософів, письменників, художників про її загибель. Їй вдалося вистояти в двох світових війнах, у боротьбі з фашистськими і комуністичними режимами, які проголошували себе носіями нової і більш досконалої, ніж вона, культури. Мало того, творчі можливості західної культури не тільки вичерпались, але ще більше зросли. Її досягнення стали настільки значними, що видозмінили умови життя всього людства земної кулі.
Виступи учнів – гуртківців.
Демонстрація слайду №2-11 з презентації. 
НІМЕЧЧИНА
1-й виступаючий: Основною пам'яткою Німеччини є знаменитий німецький педантизм і порядок. Що це означає? А те, що в містах легко орієнтуватися, що чотири зірочки на фасаді готелю гарантують чотиризірковий рівень обслуговування, що поїзд відійде від станції за розкладом, а булочка в кафе обов'язково буде свіжою і смачною.
Взагалі Німеччина нагадує мозаїку: окремі фрагменти її, часом зовсім не схожі один на одного, складають разом дивно цільну картину. Німеччина багата пам'ятками різного роду: це і залишки стародавніх поселень, і прекрасні середньовічні замки, і музеї з вражаючими своєю повнотою колекціями, і гірськолижні курорти, і будівлі сучасної архітектури, і традиційні пивні ресторани, і високотехнологічні автомобільні заводи, які запрошують автолюбителів на екскурсії та майстер-класи.
Це країна з багатим культурним спадком, країна знаменитих письменників, поетів, композиторів. Отож, давайте дізнаємося які цікаві особливості, характерні для Німеччини.
Багато хто не вірить, але в Німеччині повно лісів, полів і річок і це не зважаючи на дуже розвинену і розгалужену карту автомобільних та залізничних доріг. До того ж, ці дороги такі чисті, що впустивши бутерброд на асфальт, можете його підняти і продовжити їсти, адже шанс підхопити кишкову інфекцію близький до нуля. У Німеччині, навіть у найбільш глухому селі обов’язково можна знайти хоча б один банкомат.
Далеко не у всіх місцях пиво − головний національний напій. Це характерно тільки для Баварії і північних земель. А ось щоб зловити рибу, Вам знадобиться ліцензія, котру видають після проходження спеціальних курсів.
Жителі однієї частини країни можуть не зрозуміти жителів іншої, адже діалекти північної і південної Німеччини дуже різні. Магазини не працюють з 20.00 до 8.00. Також вони закриті в неділі і свята. Ще дещо цікаве про Німеччину: кожна людина тут повинна мати номер банківського рахунку. Німці дуже серйозно ставляться до тиші після 23.00, адже сусіди запросто можуть викликати поліцію через порушення спокою.
У Німеччині за деякі образливі слова і жести вас можуть засудити.
Найпопулярнішим видом спорту в Німеччині є футбол. А збірна Німеччини є однією з найсильніших збірних футбольних команд на Землі.
Найбільше число поліцейських машин у Німеччині фірми « Мерседес».
У Німеччині можна не працювати і жити на соціальну допомогу. Правда, дуже бідно, але жити .
Якщо трапилося, що ви потрапили в бійку, то в подальшому, щоб отримати поблажливість суду, треба підтвердити, що на початку бійки ви не стискали кулаки.
У Німеччині заборонені травматичні пістолети та газові балончики.
Якщо у вас боргів навіть на півмільйона, достатньо заявити про своє розорення і вас зобов’яжуть знайти постійну роботу, залишать вам на життя близько тисячі євро і менше, ніж через 10 років, борги ваші будуть списані.
Жити в найманому житлі в Німеччині – норма. Три чверті населення живуть в знімних квартирах і будинках.
Ремонт будь-яких речей в Німеччині настільки дорогий , що простіше купити нову річ.
Штраф за зірвану квітку становить близько 650 євро.
Дітям у Німеччині можна все. Відповідати будуть батьки. Якщо батьків немає, то ніхто.
Бездомні часто заводять собак. Вони отримують додаткові гроші на їх утримання.
Із введенням євро більшість цін у Німеччині злетіли в два рази. Але досі рівень життя в Німеччині вважається одним з найвищих у світі.
Німці дуже уважні до свого здоров’я і до того, що їдять і що п’ють. В Німеччині є негласне правило – чим продукт корисніший, тим він дорожчий, так вино можна купити менше, ніж за долар.
Німкені ще до недавнього часу практично не використовували косметику і почали фарбуватися тільки через приїжджих жінок.
Поводження з шефом на фірмах найчастіше на «ти».
Різдво в Німеччині відзначається набагато значніше і яскравіше, ніж Новий рік.
Собаки в Німеччині дуже дружелюбні. Вкрай рідко можна почути собачий гавкіт .
У Німеччині санітарні норми настільки високі, що можна спокійно їсти не тільки не просмажене м’ясо, але і сире .
Молодь від 14 до 19 років найактивніше читає книги
Ведучий: Найпопулярніша музика, як і в інших крїнах Євросоюзу - 80-90-х років.
28 серпня 2015 німецька державна телекомпанія «Німецька хвиля» у програмі  popXport назвала 10 найбільш успішних німецьких музичних проектів за останні 40 років. Boney M. знову  стали лідерами рейтингу. Суперхіт «Rivers of Babylon» до цих пір займає першу позицію по тривалості знаходження на піку сінгл-чарта Німеччини. Тож прослухаємо з Вами чарівних і неповторних Воні М.
Демонстрація слайду №12 з презентації
Демонстрація слайду №14- 20 з презентації.
ІТАЛІЯ
2- виступаючий: Італія - країна смачної піци, пасти, оливок і сонячного настрою. Вона має багату історію, але інтерес до неї не вщухає навіть у наш час. Гаряча країна моди, пасти, вина, чоловіків та пристрасті. В Італії 20 регіонів, і, побувавши навіть у кількох із них, не можна заявити, що ти був в Італії, а тим паче знаєш її.
Італію потрібно відкривати і відкривати. У кожному регіоні Італії своє життя, кухня, традиції, ідеали, мова і тим паче культура. У повсякденному житті італійців значно більше таємниць, ніж ви собі уявляєте.
Дитячі будинки в Італії відсутні.
В Італії немає бездомних тварин
Близько 80% бізнесів Сицилії та Калабрії платять данину мафії.
Чоловіки в сім'ях страшно бояться своїх дружин.
Якщо просити в барі кави англійською, напій може коштувати в 2 рази дорожче. Для місцевих ціни в барах і кафе можуть бути нижчими, ніж для туристів.
Основний прийом їжі – ввечері у вигляді ситної вечері.
Швидкісні шосе Autostrada в Італії майже завжди платні.
Швидкість обмежена 130 км/год. Але багатьом однаково. Поліція з радаром зустрічається дуже рідко.
Багато італійців мають дачу на морі.
Італія – одна із країн із найдовшою тривалістю життя.
Та мова, яка вважається офіційною в Італії - насправді флорентійський діалект. Загальним він став після написання Данте "Божественної комедії".
Тютюнова лавка виконує багато функцій - там можна поповнити телефон, купити талон на паркування і навіть сплатити деякі податки.
60% культурної світової спадщини міститься в Італії.
Флоренція - місто в Тоскані з найбільшою пішохідною зоною у світі.
До цих пір 20% населення Італії не розуміє офіційну італійську мову.
Справжню італійську піцу випікають у печі на дровах.
При покупці треба обов'язково брати чек. Вас можуть затримати фінансові поліцейські з пакетом з магазину або пиріжком в руці з питанням де ви це купили і вліпити великий штраф за відсутності чека.
В Італії важливі блат і рекомендації. Навіть якщо ви хочете просто підстригти волосся. Прийти "ні від кого" до лікаря або перукаря вважається дивним.
В Італії заборонено вночі перебувати на пляжі. Штраф близько €1 тис.
У цій країні заборонено відносити додому морську воду.
Італійці не пунктуальні. Час для них ніщо. Краще приходьте пізніше, щоб не чекати.
Сумку на одному плечі носять тільки туристи. Місцеві завжди одягають через голову, оскільки її можуть вирвати мотоциклісти.
Іспити в Італії у багатьох вишах здають хто коли хоче – у міру готовності, сесій немає.
Одягатися в не туристичній місцевості треба скромно. Короткі спідниці у дівчат і шорти у чоловіків не вітаються.
Працювати італійці не люблять. Але дуже ображаються коли їм про це говориш.
Деякі організації Італії можуть складатися тільки з членів однієї сім'ї або одного клану.
У кожного села чи міста є свій покровитель-святий.
Італійці з настороженістю ставляться до блакитнооких людей. Вважається, що вони можуть наврочити.
В Італії не можна відкривати парасольку в приміщенні – італійці вірять, що це приносить невдачу.
Для чоловіка вважається нормальним жити років до 40 з мамою.
Італійці не кричать і не лаються - вони так розмовляють.
У багатьох регіонах Італії п'ятниця - чоловічий день. У ресторанах лише компанії хлопців. Дівчатам ходити по барах в цей день непристойно.
М'ясо, рибу, ковбасу та овочі високої якості прийнято купувати в маленьких крамничках у знайомих людей.
Мужчина, який поцілував жінку на людях, повинен на ній одружуватися.
Лілія вважається національною квіткою Італії.
Ведучий: Італійці - палкі шанувальники музики. Вони без розуму від співу і люблять це робити майже скрізь, навіть у ванній. Саме в Італії років 20 тому почали випускати збірки пісень з прогумованими сторінками для любителів співати у ванній.
Аль Ба́но й Ромі́на Па́вер (італ. Al Bano e Romina Power) - популярний італійський сімейний поп-дует останньої чверті XX століття. Пісні дуету, особливо шляґер «Felicità», «Libertà» (1987) принесли гурту всесвітню популярність. Прослухаємо з Вами пісню Аль Бано і Раміно Пауер «Ліберта».
Демонстрація слайду №21 з презентації
Демонстрація слайду №22-25 з презентації. ІСПАНІЯ
3-й виступаючий: Іспанія сьогодні є однією з найпопулярніших серед туристів у Європі. Вона має безліч пам’яток культури, славиться давніми традиціями і цікавими фактами. Завдяки своєму колоніальному минулому, Іспанія є власницею територій, які знаходяться поза Європою − це всім відомі Канари і ще два африканських містечка − Мелілья, Сеута.
У іспанського гімну немає слів.
Мова басків - народу, що населяє північні області Іспанії - не має жодної спорідненої мови у світі
Іспанія - рекордсмен серед європейських країн за кількістю барів, ресторанів і нічних клубів.
Поїхати до Іспанії влітку і потрапити під дощ фактично нереально. Кількість сонячних днів у цій спекотній країні становить близько 280 на рік !
Якщо в вас живий авантюризм, то емігрувати до Іспанії для вас може виявитися легше, ніж в будь-яку ще країну Європи. Нелегальні емігранти, які проживають на території Іспанії більше 3 років , мають можливість отримати іспанський вид на проживання.
Поважаючий себе іспанець майже ніколи не снідає вдома. Першу трапезу дня тут прийнято куштувати в найближчих кафе, де на столах дбайливо розкладають ранкові газети.
Легендарний танець фламенко виник в Іспанії. Але не всі знають про те, що фламенко це не лише танець, це поєднання музики, танцю та гри на гітарі. Мадрид вважається світовою столицею фламенко.
Знаменитий іспанський співак Хуліо Іглесіас до 20 років був воротарем у клубі «Реал Мадрид» . Однак серйозна автокатастрофа паралізувала його на цілих два роки. Так як рухати Іглесіас міг тільки руками, він провів цей час, удосконалюючи гру на гітарі.
Померти від голоду в Іспанії нереально: фактично в кожному барі до напоїв тут безкоштовно подають солідну порцію закусок (тапас) на вибір. Популярні тапас - картопля фрі, хамон, міні-сендвічі.
У ресторані El Diablo на канарському острові Лансароте, можна покуштувати стейк, засмажений прямо над жерлом вулкана !
Португальський дослідник Фердинанд Магеллан першим здійснив кругосвітнє плавання навколо земної кулі. Фінансову підтримку для цієї подорожі йому надала Іспанія
Іспанці внесли великий внесок в розвиток літератури. Ернест Хемінгуей написав відомий роман «По кому подзвін», в якому розповідається про громадянську війну в Іспанії. Твір «Дон- Кіхот», який, як вважають деякі, є першим сучасним романом, було написано іспанцем Мігелем Сервантесом.
В Іспанії дуже багато птахів. І це ще дуже скромно сказано, адже ця країна займає лідируюче місце за кількістю птахів. Тому спів канарок для іспанців звичайний звук.
Корида вважається в Іспанії більше, ніж мистецтво. Вона поєднує в собі іспанську історію, мистецтво і традиції. Практично у всіх містах існують спеціальні арени для кориди. Але Канарські острови і Каталонія є областями вільними від кориди. Корида – істинно іспанське видовище, що лякає багатьох іноземців своєю жорстокістю. За своєю красою не поступається балету, за азартом перевершує футбол. Корида – це театр, де в кожного своя роль. Тут тореро пристрасно любить і поважає бика, але зобов’язаний убити його, щоб бик не вбив його. Бик на кориді атакує червоний плащ матадора, який називається мулета, зовсім не тому, що його дратує червоний колір – адже корови не розрізняють кольорів. Насправді бик реагує на рух, коли тореро розгойдує мулету. А червоний колір історично був обраний з тією метою, щоб кров бика була менш помітною.
Багато відомих художників були родом з Іспанії, наприклад, Пабло Пікассо, Сальвадор Далі і Жоан Міро, Дієго Веласкес, Франсиско Гойя. Антоніо Гауді – відомий архітектор-скульптор, також родом з Іспанії.
За традицією, в Іспанії зачіску нареченої прикрашають гілочками квітучого дерева, назва якого перекладається з іспанської, як «китайське яблуко». А життєрадісні сонячні плоди цього дерева є національним символом любові і щастя. Це апельсин.
Ведучий: Ху́ліо Ігле́сіас - іспанський і галісійський співак, композитор, автор пісень, 2008 року відзначив 40-річчя творчої кар'єри; є співаком, що продав найбільшу кількість іспаномовних дисків за всю історію, також входить до 10-ки співаків, що продали за життя найбільше альбомів (за даними лейбла Sony Music).
Співак відомий як виконанням запальних пісень у стилі латин-поп, так і душевних мелодійних балад, останні нерідко Іглесіас виконував у дуетах з іншими відомими виконавцями. Послухаємо його композицію «Ностальжі».
Демонстрація слайду №26 з презентації
Демонстрація слайду №27-34 з презентації. ФРАНЦІЯ
4-й виступаючий: Третьою за величиною державою Європи є Франція. Більшість з нас знає чимало про цю прекрасну країну. Але все ж нагадаємо найцікавіші факти про Францію.
У Франції знаходиться найбільша кількість замків в світі - всього 4969 штук. Майже п'ять тисяч.
Офіційна, державна мова Франції - французька. Але без англійської ви роботу ні за що не знайдете, і жоден француз не зможе зрозуміти, як це ви не говорите по-англійськи.
Французи пишаються тим, що саме вони винайшли гільйотину. Скасувати її довелося через глобалізацію та Євросоюз зовсім недавно - остання страта за допомогою гільйотини була в 1981 році. Щороку відзначається спеціальний день скорботи по ній.
У Франції знаходяться найбільш відвідувані в світі пам'ятки: собор Нотр – Дам – де - Парі і монастир Мон - ен - Мішель.
Франція - батьківщина кінематографу, повітроплавання, велосипеда, балету, шансону.
Франція - батьківщина Сезанна, Альфонса Доде, Екзюпері, Дюма, Мольєра, Вольтера.
У Франції поховані великий шахіст Альохін, великий письменник Іван Бунін, велика балерина Матильда Кшесинская і ще багато хто великий .
У Франції ростуть самі найдорожчі гриби в світі - трюфелі. Коштують вони в середньому шістсот євро за кілограм - і це разом із землею і нечищені.
У Франції шлюбні агентства відчувають труднощі. Справа у французьких женихах - готувати вони й самі прекрасно вміють і люблять, їм недостатньо мати красиву ляльку, яка вміє готувати борщ, їм треба, щоб лялька була промовистою.
У Франції величезна кількість національних кухонь - 22 (по числу регіонів), які залежать від того, що де водиться і що де росте. І французи просто вміють і люблять готувати правильно і смачно прості речі.
Всі французи ненавидять McDonalds, але якщо їх чадо підліткового та юнацького віку (до 26 років) зникло з поля зору або не дзвонить, де воно перебуває останні 20 хвилин, то шукати його треба саме там.
У Франції вино буває тільки двох видів - те яке вам особисто подобається і те, яке вам особисто не подобається! Те ж саме і з парфумами.
Ейфелева вежа була побудована спеціально для Всесвітньої виставки 1889 року і служила їй вхідною аркою. За планом її повинні були демонтувати через 20 років. Однак незабаром почалася епоха радіо, і завдяки установці антен радіотелеграфу Ейфелева вежа була врятована. На вершину Ейфелевої вежі, зробленої з металу, можна піднятися сходинками, їх 1792, або на ліфті, який знаходиться всередині будівлі. На Ейфелевій вежі є високий оглядовий майданчик. Звідти відкривається вид на весь Париж. У Ейфелевої вежі знаходиться ресторан, де завжди можна випити кави та з'їсти булочку. Вночі Ейфелеву вежу висвітлює більше 1000 золотистих лампочок! Їх сяйво можна побачити за багато кілометрів. Висота Ейфелевої вежі більше 300м.
Будівництво Тріумфальної арки (одного з символів Парижу) було розпочато за вказівкою Наполеона. Площа, на якій вона знаходиться, після Другої Світової названа в честь Шарля де Голя. Всередині арки знаходиться музей, а під аркою - могила Невідомого солдата. З Тріумфальної арки відкривається дивовижний вид на місто, здається, ніби центр Парижа лежить у вас на долоні!
Лувр - це величезний художній музей, чия колекція охоплює період більш ніж 9000 років розвитку мистецтва і культури різних народів світу. Входять до нього не через звичайні двері, а через вхід у скляній піраміді. Лувр і його прекрасне продовження - парк Тюільрі є творінням 14 королів, 2 королев, 2 імператорів та 5 республік на протязі більш як 400 років. Це 28 га в центрі Парижу.
Від Північного вокзалу відходять швидкісні поїзди (Євростар). На них можна потрапити до Англії через тунель під дном протоки Ла-Манш.
Через річку Сену побудовано 30 мостів. Під ними плавають прогулянкові катери, на яких завжди буває дуже багато туристів.
Олександр Дюма при написанні своїх творів користувався послугами безлічі помічників - так званих «літературних негрів». Серед них найбільш відомий Огюст Маке, який придумав сюжет «Графа Монте-Крісто» і вніс значний внесок у «Трьох мушкетерів». Коли Олександр Дюма писав «Трьох мушкетерів» у форматі серіалу в одній з газет, в контракті з видавцем була обговорена прогресивна оплата рукопису. Для збільшення гонорару Дюма придумав слугу Атоса на ім'я Грімо, який говорив і відповідав на всі питання виключно односкладово, в більшості випадків «так» чи «ні». Продовження книги під назвою «Двадцять років потому» оплачувалося вже послівно, і Грімо став трохи більше балакучим.
Вираз «Бальзаківський вік» виник після виходу роману Бальзака «Тридцятирічна жінка».
Знаменитий скульптор Огюст Роден тричі намагався вступити в паризьку Школу витончених мистецтв, але всякий раз отримував відмову.
Побудована французом Фредеріком Огюстом Бартольді, статуя «Свобода, що осяває світ» була подарована французами американцям на честь 100-річчя незалежності Америки і на знак дружби між цими країнами
В'язнями Бастилії були не тільки люди. Одного разу була ув'язнена знаменита Французька енциклопедія, складена Дідро і Аламбером. Книгу звинувачували в тому, що вона завдає шкоди релігії та суспільній моралі. Цікаво, що за чотири роки до взяття Бастилії в неї вже нікого не саджали. Це була розкішна в'язниця для високопоставлених порушників порядку.
Ведучий: Друге місце у сучасних хіт-парадах Франції займає Джо Дассен. Тож послухаємо його композицію «А туа».
Демонстрація слайду №35 з презентації
Ведучий: Захоплення серед сучасної молоді цих країн такі:
На першому місці в рейтингу захоплень є кіно. Не знаючи, куди подіти себе в цей вечір, вирішуєш провести його в кінотеатрі. Чому? Просто захотілося з головою зануритися в спецефекти і часом настільки правдоподібну романтику.
Друге місце посідає не надто оригінальна, але дуже поширена - пристрасть до музики! Прийнято вважати, що молодим людям подобається реп. Але далеко не всім. Зараз все більш популярними стають забуті хіти 80-90-х років.
Третє місце розділили між собою захоплення фотографією, малюванням, туризмом і спортом. Серед спортивних захоплень впевнено лідирує футбол.
Четверте місце - комп'ютерні ігри. Погодьтеся, ніхто не проти пару годин відпочити за комп'ютером, пограти у щось.
П’яте місце займає досить серйозне захоплення - іноземні мови. Це дійсно корисне хобі. Кожен знає - без знання іноземних мов доведеться важко. Вивчати англійську, німецьку, французьку або італійську - заняття дуже захоплююче. Коли оволодієш азами і зможеш вільно розмовляти чужою мовою, відчуєш неймовірну насолоду. І не доведеться більше користуватися електронним перекладачем!
Шосте місце ділять читання, квітникарство і домашні тваринки.
Сьоме - колекціонування. Як би дивно не звучало, але і в наш час зустрічаються окремі молоді люди, які колекціонують календарики та автобусні квитки. Багато дівчат колекціонують біжутерію. Можна тільки позаздрити вражаючій кількості сережок, кілець, ланцюжків і браслетиків.
Восьме місце впевнено займає приємне і не менш корисне хобі - заняття танцями. Шотландськими, народними або східними, не має значення. Головне - те задоволення і радість, що вони приносять.
Дев’яте місце - вишивка картин. Це захоплення з 17-18-го століть, але картини виходять сучасні та дуже стильні. 
Досить популярним хобі серед молодих людей можна назвати байк-спорт, скейтбординг, сноубординг, а також повальне захоплення паркуром – десяте місце.
Заключне слово бібліотекаря: Розвиток культури набуває особливого значення в сучасному світі. Збереження культурної спадщини, дбайливе ставлення до природних багатств, підтримання самобутніх культур різних народів, встановлення контактів з метою взаєморозуміння і збагачення культур, розвиток духовних інтересів особистості - усе це стає всесвітніми і глобальними проблемами, що вимагають об'єднання зусиль та енергії політиків, діячів культури, кожної людини. Від рівня культури істотно залежить успішна реалізація соціальних проектів і реформ оновлення суспільства, мир і злагода в міжнаціональних відносинах, вдосконалення якості життя людей.
Демонстрація слайду №35-36 з презентації

 Використані джерела:
2.     uk.wikipedia.org
4.     Подольска Є.А., Лихвар В.Д., Іванова К.А. Культурологія – Київ, 2005.
5.     Забужко О. Дві культури – Київ, 1990.
6.     Подольська Є.А., Назаркіна В.М., Яковлєв А.О. Освіта як чинник розвитку особистості в соціокультурному контексті. – Харків: Золоті сторінки, 2002.
7.     Кармин А.С. Культурологія. – СПб., 2001.





Комментариев нет:

Отправить комментарий